Torhout, zoemende bijenstad


Geen beter moment om de bijen in de kijker te zetten dan de jaarlijkse persdag die plaatsvond op de Kinderboerderij in Torhout.

Op de persdag van de Kinderboerderij werden naar jaarlijkse gewoonte opnieuw talloze kilo’s aan fruit aangesleurd om te verwerken tot sap. Van dit heerlijke goedje kunnen we volop genieten dankzij de bijen die dit voorjaar de bestuiving van de bloesems voor hun rekening genomen hebben. Het uitgelezen moment dus om deze even in de kijker te plaatsen.

Met een bijenplan vol acties, door kennis- en ervaringsuitwisseling tussen belanghebbenden te stimuleren en voldoende communicatie willen we hier als stad het goede voorbeeld in geven. Eén van de voorbeelden is de jaarlijkse bebloeming waar we op bijenvriendelijke planten wensen in te zetten.

Met een bijenkast op het dak van het stadskantoor produceren we ondertussen onze eigen stadshoning. Een speciale dankjewel aan onze stadsimker Johan Dejonckheere die dit op vrijwillige basis voor zijn rekening neemt en ons jaarlijks enkele heerlijke, zoete liters kan bezorgen.

Dit jaar staat de teller op ongeveer 13 liter aan voorjaarshoning en 6 liter aan najaarshoning. Vorig jaar kregen de nieuwe inwoners een potje mee en ook dit jaar voorzien we een leuke bestemming.

“Het gaat niet goed met onze bijen, horen we vaak. In Torhout doen we er alvast alles aan om onze bijtjes in de watten te leggen. Een enthousiast team van vrijwilligers in onze bijenwerkgroep werkt acties uit waar zowel de bijtjes, als jij alleen maar goed bij varen. De honingbijen op het dak van ons stadskantoor krijgen de beste zorgen van onze stadsimker, Johan Dejonckheere. Voor het tweede jaar op rij kunnen we daardoor genieten van een hoeveelheid honing waar we talloze zoetemondjes kunnen mee verwennen. Ook jij kan heel wat doen voor de bijen, neem zeker eens een kijkje op onze website en ontdek wat jij kan betekenen voor de bijen. Samen werken we aan een bijenvriendelijk Torhout”, vertelt schepen van natuur en groen, Elsie Desmet.