Torhout verwelkomt West-Vlaamse Plantendag op zaterdag 18 maart


Elk jaar strijkt de West-Vlaamse Plantenkaravaan neer in een andere stad of gemeente.
Op zaterdag 18 maart verwelkomt Torhout deze 9de pop-up organisatie van 10 tot 17 uur in het Vrij Land- en Tuinbouwinstituut (VLTI). De verbindende slogan voor deze dag is ‘Meer bloemen voor bijen!’.

De West-Vlaamse Plantendag is een organisatie van de Provincie West-Vlaanderen, het Lokaal Bestuur Torhout, VLTI Torhout, het Regionaal Landschap Houtland & Polders, de Vlaamse overheid (Departement Omgeving en Week van de Bij) en de West-Vlaamse bijenverenigingen.

“Bijen hebben het moeilijk. Al jaren zetten we ons in Torhout in om de bijen te helpen en hun leefomgeving te verbeteren. Ze leveren ons heel belangrijke ecosyteemdiensten, zoals het bestuiven van natuur- en cultuurgewassen. Zonder hommels, honingbijen of wilde bijen zijn er geen kersen, appels of aardbeien. In maart krijg je als gezin dan ook de unieke kans om de juiste bijenplanten aan te kopen en de lokale bijen te helpen in jouw tuin”, zegt Elsie Desmet, schepen van natuur en groen.

Tientallen organisaties, plantenkwekers, overheden en natuurverenigingen tonen op deze dag hoe we met z’n allen in eigen tuin of daarbuiten kunnen werken aan een bijvriendelijke leefomgeving. Er worden bloemenzaden en bijenstruikjes verkocht (soms zelfs uitgedeeld). Zoals steeds mag je alvast rekenen op een ruim aanbod aan bijvriendelijke zaden en planten, boeiende info-standen over ecologisch tuinieren, standen van verschillende verenigingen, educatieve spelletjes voor jong en oud en verschillende doe-activiteiten en animatie voor kinderen. De school voorziet ook een bar met hapjes en drankjes. Kortom, voor elk wat wils!

Ook de basisscholen van scholengroep Sint-Rembert werden betrokken in het boeiende bijenverhaal. Ze werden door de organisatie uitgedaagd om een plan uit te werken om de schoolomgeving te vergroenen. Denk hierbij aan: ontharding, gevelbegroeiing, plantvakken voor bijvriendelijke vaste planten, bomen of struiken. Zes van de negen basisscholen tekenden in op dit aanbod. De eigen realisatie van deze vergoening wordt na de plantendag gerealiseerd in een samenwerking met het Lokaal Bestuur Torhout (ontharding), het Regionaal Landschap Houtland en Polder (leveren van struiken en bomen) en het VLTI (leveren van bijvriendelijke vaste planten, vanuit de actie Houtland zoemt, voor plantenvakken)

Iedereen is van harte welkom. Kom bij voorkeur met de fiets of met de trein/bus. Kom je met de auto? Parkeer op parking De Mast, parking Industrielaan of parking Ten Walle. De toegang is gratis. Twijfel dus niet en laat je die dag meenemen in de wondere bijenwereld!