Torhout, vanaf september : ‘t Centrum: ‘de kracht van ontmoeten’

 

 

Vanaf september gaat in Torhout het nieuwe ontmoetingscentrum ‘t Centrum van start. Een aantal geëngageerde partners slaan de handen in elkaar en zetten in op laagdrempelige vrijetijdsbesteding en het stimuleren van ontmoetingen tussen kwetsbare mensen in de stad.

 

Het opzet bestaat er uit om in het vroegere café ‘t Centrum een gezellige ontmoetingsruimte te creëren waar iedereen vrij kan binnenlopen om mensen te ontmoeten, een kop koffie te drinken, de krant te lezen of vrijblijvend deel te nemen aan de activiteiten. Er zal eveneens een kom soep met brood worden aangeboden tegen een democratische prijs (i.s.m. de lokale handelaars). De focus ligt hierbij op de integratie van deze kwetsbare mensen in onze maatschappij.

 

Samenwerkingsverband

In de voorbereidende fase hebben Tordale, 4Veld en het Lokaal Bestuur Torhout (via het Sociaal Huis) het concept van het ontmoetingscentrum uitgetekend en de expertise geraadpleegd van andere welzijnspartners in regio Torhout. Uiteindelijk kozen het Lokaal Bestuur Torhout, Tordale, 4Veld (De Klaver), PVT De Ent en ‘t Groot Hersberge ervoor om de handen in elkaar te slaan en intensief samen te werken om dit project te realiseren. Er wordt halsreikend uitgekeken naar andere enthousiaste en bereidwillige (welzijns)partners in regio Torhout om de krachten in de toekomst te bundelen. Tijdens een verdere uitrol is het de bedoeling om de (potentiële) bezoekers zelf ook actief te betrekken en regie te geven bij het uitbouwen van het aanbod aan activiteiten, het inkleden van ’t Centrum,… enz.

 

Droomsessie op 6 september, iedereen welkom!

Tijdens een droomsessie op 6 september gaan we op zoek naar hoe ‘de ideale ontmoetingsplek’ er moet uitzien. We proberen antwoorden te vinden op vragen als “Stel je voor dat je morgen ‘t Centrum binnenwandelt en alles is perfect in jouw ogen, wat zie je dan allemaal gebeuren?; Hoe ziet het er uit?; Wat zijn de mensen aan het doen?;…”

 

Iedereen die graag mee nadenkt over de ideale ontmoetingsplek is welkom:

  • donderdag 6 september
  • van 15 tot 16.30 uur en van 16.30 tot 18 uur
  • locatie: ‘t Centrum, Beerstraat 20, Torhout

Ook lokale handelaars, scholen, jeugdbewegingen en andere verenigingen (kunnen) dit initiatief mee vormgeven. Zij zullen, d.m.v. hun aanwezigheid en inbreng, het mogelijk maken het project te laten groeien in openingstijden en werking.

 

Vrijwilligers gezocht!

We zijn op zoek naar vrijwilligers die dit project mee willen uitbouwen en willen helpen het een duidelijke plaats te geven in Torhout.

 

Spreekt jou dit aan? Wil je ons een handje helpen? Geef ons een seintje via centrum.torhout@gmail.com of spring eens binnen tijdens de openingsuren! Ook voor vragen of ideeën kan je ons steeds contacteren.

 

Openingsuren ‘t Centrum vanaf september 2018:

  • dinsdag van 10.30 tot 16.30 uur
  • donderdag van 13.30 tot 18.30 uur

Meer info

Gert Maertens, communicatiemedewerker Tordale vzw, centrum.torhout@gmail.com

Joost Cuvelier, voorzitter OCMW Torhout, joost.cuvelier@torhout.be