Torhout, tussenkomst verhoogde restafvalkost

Op de gemeenteraad van 16 december 2019 werd een nieuw reglement goedgekeurd dat een tussenkomst voorziet in de aankoopkosten van herbruikbare luiers. Daarbij wordt er tevens een premie aangeboden aan personen met recht op een verhoogde tegemoetkoming van het ziekenfonds, dit om tegemoet te komen aan een verhoogde restafvalkost omwille van medische redenen.

Op de gemeenteraad van 16 december 2019 werd een nieuw subsidiereglement goedgekeurd. Het reglement bestaat uit twee delen en heeft als doel tegemoet te komen aan de aankoopprijs van herbruikbare luiers of de verhoogde kosten inzake restafval omwille van medische redenen.

Het eerste luik bestaat uit de tegemoetkoming voor de aankoop van herbruikbare luiers.
Herbruikbare luiers hebben tal van voordelen ten opzichte van de standaard wegwerpluier. Zo kan je met het gebruik van herbruikbare luiers als ouder gemakkelijk tussen de 500 en 800 euro uitsparen per kind. Naast dit economische voordeel zijn herbruikbare luiers ook ecologisch verantwoord en zijn ze gezonder voor je kindje.
De nieuwe tegemoetkoming is 150 euro meer dan het vroegere reglement en kan dus maximaal 250 euro bedragen. Daarbij komen naast de kinderen nu ook patiënten met definitieve incontinentie in aanmerking voor de premie. Met deze premie wil het lokaal bestuur zijn engagement tonen om het restafvalcijfer te laten dalen en werkt het samen met de burgers om onze ecologische voetafdruk te laten dalen.

Het tweede luik bestaat uit een tegemoetkoming bij een verhoogde restafvalkost omwille van medische redenen.
Vanaf januari komen personen met definitieve incontinentie, nierinsufficiëntie – waarbij thuisdialyse wordt uitgevoerd – en patiënten met een definitieve stoma in aanmerking voor een premie van 34 euro per jaar. Dit om tegemoet te komen aan de verhoogde restafvalkost die gepaard gaat met de bovengenoemde aandoeningen.

Om in aanmerking te komen voor één van de twee tegemoetkomingen dient een aanvraagformulier ingevuld te worden. Dit formulier is te vinden op www.torhout.be. Een dergelijk formulier kan ook worden verkregen op de dienst Ruimte die zich bevindt op het eerste verdiep in het stadskantoor, Aartrijkestraat 11/B.