Torhout :Toekomst voor de vinpootsalamander verzekerd?

Schepen van leefmilieu en natuur Elsie Desmet :Het Lokaal Bestuur Torhout, Natuurpunt Torhout, het Regionaal Landschap Houtland en de provincie West-Vlaanderen werken samen om in Torhout de vinpootsalamander te behouden en te versterken.

De vinpootsalamander is in West-Vlaanderen typisch voor de zandstreek en het Heuvelland. Het diertje heeft zijn naam te danken aan de zwemvliezen tussen de achterpootjes. Het is een echte bossalamander: het merendeel van de poelen waarin de soort wordt aangetroffen, bevindt zich in of op minder dan 100 meter van bos.

In het Houtland komt de soort verspreid voor. Tijdens een inventarisatie in 2013 werd de soort in 17 bosgebieden in het Houtland gevonden. Om deze laatste populaties te behouden en te versterken, startte het Regionaal Landschap Houtland in 2014 een actieprogramma: in elk bos waar de soort voorkomt, wilden we minstens 10 salamandervriendelijke poelen realiseren.

De voorbije drie jaar legden we 21 nieuwe bospoelen aan en herstelden we 10 oude bospoelen. Dit gebeurde vooral bij private boseigenaars. Maar ook de overheden en vzw Natuurpunt leverden een belangrijke bijdrage. Door natuurinrichtingswerken in het Vloethemveld en het Bulskampveld kwamen er talrijke nieuwe bospoelen bij. Ook bij de recente uitbreiding van het provinciedomein Tillegembos werden verschillende nieuwe waterpartijen en poelen aangelegd. In Groenhovebos werden verschillende poelen van private boseigenaars aangepakt.

Het ziet er dus goed uit voor onze bossalamander! We tellen ondertussen 15 bosgebieden met een voldoende aantal bospoelen die een duurzame toekomst voor de vinpootsalamander verzekeren.

Het vinpootsalamanderproject is een actie in het kader van de campagne ‘Buitengewone soorten’, gesteund door de Provincie West-Vlaanderen.

In Groenhovebos kocht Natuurpunt Torhout verschillende stukken bosgrond aan. Op een van deze percelen ligt een grote poel. Deze poel werd nu aangepakt door het Regionaal Landschap Houtland in het kader van het vinpootsalamanderproject.

“Samen met het Regionaal Landschap Houtland en Natuurpunt Torhout zet het Lokaal Bestuur volop in op natuurbehoud en versterking van ons Groenhovebos. We willen mensen opnieuw dichter bij de natuur brengen en laten genieten van al het moois dat de natuur ons te bieden heeft.