Torhout, Stiltepark De Warande

 

Schepen Elsie Desmet : De begraafplaats De Warande werd gerenoveerd en omgevormd tot het Stiltepark De Warande. Begraafplaatsen evolueren naar parkbegraafplaatsen waar mensen niet enkel meer komen om hun dierbaren te bezoeken. Het worden bezinningsplaatsen waar rust, sereniteit en natuur de hoofdrol spelen.

 

Met de renovatie van het Stiltepark De Warande willen tegemoetkomen aan nieuwe behoeften inzake begraven en willen we van deze rustplek een plekje creëren waar iedereen welkom is, waar iedereen tot rust kan komen, waar iedereen, jong en oud, even kan verwijlen bij de cyclus van het leven.

 

De voorbije maanden is er heel hard gewerkt op de begraafplaats.

De columbariumzone werd aangepakt en staat nu straalsgewijs in verbinding met de aula.

De nieuwe strooiweide werd uitgebreid richting Groene 62 waardoor ze nu nog meer omzoomd is door de statige bomen, symbolen van ons leven.

Her en der werden rustige zithoekjes gecreëerd waar we even tot rust kunnen komen en een babbeltje kunnen slaan met die man of vrouw die we hier zo vaak zien, maar nog nooit een praatje mee deden. De zitbanken nodigen jou uit om mensen te ontmoeten.

Een sterretje aan de hemel, ouders moeten soms afscheid nemen van hun ongeboren kindje. Met de sterretjesweide omgeven door witte rozen en grassen die met hun aren mee wiegen op de golven van de wind willen we hen een eigen plekje geven op ons stiltepark.

Ons stiltepark werd uitgebreid met een natuurbegraafplaats. Het is een begraafplek die op een natuurlijke manier zal worden beheerd. Bomen, struiken, grassen en bloemen zullen hier de graven omarmen. Kiezen voor deze rustplaats wil zeggen, kiezen voor crematie en begraven worden in een biologisch afbreekbare urne. Een veldsteen kan het graf in deze groene omgeving sieren.

 

De ontwerper van dit stiltepark is onze landschaps- en tuinarchitect, de heer Ronny Boydens. De aanpassingswerken aan de columbariumzone, de strooiweide, de paden en de zithoekjes werden uitgevoerd door de firma Vandeputte. De firma Castelein bouwde de nieuwe berging en legde de vijver aan die de natuurbegraafplaats omarmt.

De aanplantingen en technische bijstand gebeurde door onze medewerkers van het team Groen, het team Facility en het team Wegen.

 

 

Anna Crevits en haar zoon, Benjamin Decloedt, zorgden voor de woorden en klanken tijdens de inhuldiging. De keramieken zitkeien zijn van de hand van atelier Vierkant. De Lettermakerij, Stéphanie Busard, kapte de tekst van Anna Crevits in de grote, grijze zitkei die als kunstwerk zijn plaats vond op het terras aan de natuurbegraafplaats.

 

“We zijn ervan overtuigd dat we met deze renovatiewerken inspelen op de verschillende behoeften rond begraven en dit via een duurzame en kwaliteitsvolle ontwikkeling. Onze begraafplaats is meer dan een plek waar mensen afscheid nemen van hun dierbaren. Het is een plaats van rust, bezinning en ontmoeting.”, vertelt Elsie Desmet, schepen van Begraafplaatsen.

 

 

 

En toen kwam door de wolken heen, een engel.

Die zaaide sterren, in deze Stille Tuin, waarin jij, schat, morgen weer zal leven.

De engel zong een heel nieuw lied, het water vloeide uit de stromen.

De bomen in De Warande, hoor je nu echt waar fluisteren:

 

Groot verdrietje, vergeet-me-nietje, hier lig je toch zo zacht.

En onder onze vacht, in onze dromen, huist altijd nog een zomer.

Vandaag treuren we misschien nog even. Maar morgen,

dan draagt jouw lied ons door de nacht!

 

Anna Crevits

Westnieuws.be is een onderdeel van C.V.J Media © 2018