Torhout : project zonne-energie en elektrische deelwagens

Schepen voor Leefmilieu en mobiliteit Elsie Desmet : Mede door de financiële steun van de Provincie West-Vlaanderen krijgt het project van coöperatieve groene stroom en elektrische deelmobiliteit stilaan vorm. Door deze financiële injectie kon CoopStroom heel snel overgaan tot de aankoop van 2 van de 3 elektrische deelvoertuigen (Renault Zoë), welke in de maand februari al in gebruik worden genomen. Ondertussen wordt ook werk gemaakt van de realisatie van de zonnepaneelinstallaties op 2 daken van een openbaar gebouw, de laadpalen en de aankoop van het derde elektrisch voertuig, een Renault Kangoo.

De deelwagens worden ter beschikking gesteld van burgers die zich inschrijven als coöperant van CoopStroom. Daarnaast zullen deze elektrische wagens ook ingezet worden als dienstwagens voor het Lokaal Bestuur. De twee reeds beschikbare Renault Zoë wagens worden geplaats, één bij het stadskantoor en één aan het station aan de laadpalen van Allego. Na de realisatie van de zonnepaneelinstallatie op het dak van de bibliotheek en de plaatsing van de CoopStroom laadpaal op de parking van de bib, zal hat laatste voertuig verplaatst worden naar de bib. Ook de derde wagen een Renault Kangoo (lichte vracht) krijgt binnenkort zijn vaste standplaats bij het stadskantoor. Coöperanten zullen alle drie de wagens kunnen gebruiken.

Hoe gebruik maken van een van de wagens?
Tijdens de infomomenten van CoopStroom op vrijdag 13 maart en woensdag 13 mei 2020 telkens om 19.30 uur in het Stadskantoor van Torhout zal alle uitleg gegeven worden over het gebruik van de deelwagens en hoe men coöperant wordt van CoopStroom.
Kan je niet wachten? Check www.coopstroom.be voor alle voorwaarden, kosten en het gebruik van een CoopStroomwagen.

Het gebruik kort samengevat:
⦁ Om gebruik te maken van de elektrische deelwagens van CoopStroom schrijf je, je in als coöperant. Een coöperant is een aandeelhouder, een aandeel kost 250 euro.
⦁ Een kopie van het rijbewijs en de identiteitskaart gaat naar CoopStroom.
⦁ Na registratie door CoopStroom kan je credits kopen.
⦁ Reserveren en gebruiken van de wagen gaat via een app op de smartphone.

Voorstelling van het project op vrijdag 14 februari 2020 om 17.30 uur, Stadskantoor, Aartrijkestraat 11/B, Torhout.

De deelwagens kregen een naam verwijzend naar de zon en de kinderen van de titanen van het licht Hyperion en Theia uit de Griekse mythologie.

Ze worden ingehuldigd als:

⦁ Helios: de zonnegod, verantwoordelijk voor de zonsopgang en -ondergang,
fiere peter: Kristof Audenaert

⦁ Selene: godin van de maan,
trotse meter: Hilde Crevits

⦁ Aurora, soms ook Eos genoemd: godin van de dageraad,
stralende meter: Elsie Desmet

“Op Valentijnsdag de geboorte van een metekindje mogen vieren, bestaat er nog iets mooiers? Aurora en Selene zijn de eerste elektrische deelwagens die je vanaf vandaag zal zien rond zoeven in Torhout en omstreken. Door ze volop in te zetten als dienstvoertuigen trekken we met onze stad voluit de kaart van duurzaam vervoer. Naast deze elektrische deelwagens zetten we ook in op elektrische fietsen en werken we momenteel aan een elektrisch deelfietssysteem. Elke Torhoutenaar zal op die manier de kans krijgen om zich op een duurzame manier te verplaatsen.”, vertelt Schepen van Leefmilieu en Mobiliteit, Elsie Desmet.