Torhout, opendeurdag van Kraamcentrum ‘ De Wieg ‘

Kraamcentrum ‘de wieg’, een initiatief van Familiezorg West-Vlaanderen vzw, organiseert op vrijdag 16 november 2018 een opendeurdag. Toekomstige of pas bevallen ouders zijn welkom voor alle info over wat de kraamverzorgende, vroedvrouw of vrijwilliger thuis voor hen kunnen betekenen tijdens de zwangerschap of na de geboorte van hun kindje. Ook zijn er gratis infomomenten (zie hieronder voor het programma). Inschrijven is niet nodig.

Wanneer            vrijdag 16 november 2018, opendeur van 13 tot 20 uur
Waar                   Kraamcentrum ‘de wieg’, Sint-Rembertlaan 20, 8820 Torhout
Meer info          www.dewieg.be, gsm 0473 45 14 38

Gratis infomomenten:                                                                                                                                                                                                                  

  • 13.30 uur: bevallen zoals het je bevalt en goed voorbereid naar huis

Kies bewust en geïnformeerd hoe je wil bevallen! Hoe kan je je voorbereiden tijdens je zwangerschap? Wie kan je daarbij begeleiden? Sneller terug naar huis na de bevalling: hoe regel je dat? We geven je ook realistische tips voor een rustige kraamtijd. Wie kan je de eerste weken/maanden thuis ondersteunen? Hoe krijg je het allemaal voor elkaar: de zorg voor je baby, je eigen rust, aandacht voor je partner en andere kinderen, je huishouden, bezoek…? Wat als je kindje huilt? Hoe krijgt je  baby een dag- en nachtritme?

 

  • 14.30 uur: baby’s eerste wasje en plasje

We demonstreren hoe je je baby een badje kan geven. Verder geven we ook tips over de algemene verzorging van je kindje.

 

  • 15.30 uur: Slaap veilig, slaap zacht
    Al vanaf de geboorte zijn rust en voorspelbaarheid belangrijk voor een goede ontwikkeling. Hoe ziet het slaapritme van een baby eruit? Nachtvoedingen, zijn die lastig of nuttig? Hoe kan je een gezond slaappatroon voor je kindje creëren? Welke rol spelen rituelen hierin? Wat kan je doen als je kindje moeilijk kan inslapen of doorslapen? We hebben ook aandacht voor veiligheid en geven tips om wiegendood en ongelukken in de slaapomgeving te voorkomen.

 

  • 17 uur: borstvoeding: echt de moeite waard

Wat is nu eigenlijk de meerwaarde van borstvoeding? Wat kan je doen om je borstvoeding alle kansen te geven? Hoelang kan je borstvoeding geven en kan je dit wel combineren met werken?

 

  • 18 uur: Eerste hulp bij baby’s tot 6 maanden
    Hoe kan je wiegendood voorkomen? Wat te doen wanneer je baby zich bezeert, verbrandt, verslikt? Je leert verschillende noodsituaties juist in te schatten en goed te reageren. Ook leer je de richtlijnen rond levensreddende handelingen bij baby’s. Wie dat wenst, kan de reanimatietechnieken inoefenen op de pop.

 

  • 19 uur: Je baby dragen in een draagdoek

Baby’s hebben huidhonger en in een draagdoek kan je hen deze geborgenheid geven. Maar hoe kies je het systeem dat voor jou het handigste is? Hoe draag je je kindje veilig?