Torhout : NOORDLAAN volgend project waterbeheersing start op


De werken aan de Noordlaan zijn al een tijdje bezig. Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan de nutswerken. Zo krijgen alle doorvoerleidingen hun plaats in de ondergrond. Vanaf maandag 22 juni start de hoofdaannemer, de tijdelijke vereniging Vuylsteke-Vanlerberghe, de uiteindelijke grondwerken op.
Na de afwerking van het project Ringgracht Gaverbeek – met de laatste doorsteek in de Keibergstraat die werd afgewerkt op 12 juni – start een volgend project in de strijd tegen wateroverlast op in de Noordlaan.
Bij hevig regenweer is de Noordlaan sterk onderhevig aan wateroverlast. Waterbeheersing om wateroverlast te vermijden staat hoog op de agenda van het lokaal bestuur. Naast het element van waterbeheersing, streeft het lokaal bestuur met de vernieuwing van de Noordlaan ook naar een betere mobiliteit op de ring van Torhout. Het doet dit in samenwerking met Fluvius, rioolbeheerder in de stad Torhout, het Agentschap voor Wegen en Verkeer, wegbeheerder van de Noordlaan en de Provincie West-Vlaanderen, dienst Waterlopen.
Binnen dit project werden in september 2018 de werken aan de nutsvoorzieningen in de Noordlaan opgestart. Begin maart 2020 vielen de werken even stil door het coronavirus. Ondertussen zitten de werken in de laatste rechte lijn van uitvoering tussen de Aartrijkestraat en de Industrielaan. Daarnaast werden ook alle laatste administratieve procedures afgerond: de omgevingsvergunning is verkregen en de aanbesteding voor de aanstelling van de hoofdaannemer werd gelanceerd.
De opdracht om de Noordlaan te vernieuwen en het landschapspark aan te leggen, is toegewezen aan de tijdelijke vereniging Vuylsteke-Vanlerberghe uit Meulebeke.

Geplande werken
De hoofdaannemer start met de uitgraving van het wachtbekken waar alle oppervlaktewater van het industrieterrein Ambachtstraat/deel Industrielaan en van de gewestweg Noordlaan tijdelijk opgevangen kan worden. Het grondverzet start op maandag 22 juni.
Vanaf medio augustus schuift de werf verder op met de heraanleg van de Noordlaan. Deze werken worden opgedeeld in verschillende fasen. Binnen dit project staat ook het vernieuwen van de toplaag aan de afrit R34 ingepland. Verder info rond de fasering van deze werken volgt.
De werken duren 15 maanden en worden eind 2021 afgerond. Bij slecht weer en onvoorziene omstandigheden kan de timing aangepast worden.

Bereikbaarheid
Tijdens de grondwerken blijft autoverkeer in de Noordlaan mogelijk in beide richtingen. Fietsers worden over de rotondes van de Oostendestraat en de Bruggestraat in dubbele richting omgeleid via de Bruggestraat of de Sint-Rembertlaan