Torhout, nieuw kunstgrasveld met kurkinvulling op het sportstadion van sportcentrum Benny Vansteelant

 

De firma Sportinfrabouw NV toverde het natuurgrasveld 2 op het stedelijk sportstadion om tot een zeer verzorgd en volwaardig kunstgrasveld voor trainingen en competities.  De kostprijs voor dit uiterst moderne kunstgrasveld bedraagt 530.431,33 euro inclusief btw.  De voorbereidende grondwerken werden uitgevoerd door de firma Claude Vandenbroucke voor een bedrag van 12.705 euro inclusief btw

 

Het natuurgrasveld van 106 x 66 meter is een volwaardig competitieveld waar ook dagelijks trainingen op doorgaan.  Onder kunstgrastapijt, zit een 40cm dikke opbouw: drainage, grof steenpuin, fijnere lavakorrels, zand, een worteldoek en een schok dempende mat.

Het kunstgrastapijt zelf is opgevuld met een laag zand voor de stabiliteit en een laag kurkkorrels die zorgen voor het speelcomfort en de schock demping.

 

De belijning voor voetbal is in de grasmat verwerkt, zodat dit veld nooit meer belijnd moet worden.  Het terrein is bovendien voorzien van een 3 meter hoge omheining rondom het veld zodat het terrein alleen via de toegangspoort betreden kan worden. Dit moet ervoor zorgen dat er geen modder of bevuiling op het terrein terechtkomt. Voor het publiek is er over de helft van het veld een publiekszone voorzien met leunhekwerk zodat toeschouwers kunnen leunen wanneer ze een training of wedstrijd komen bekijken.

 

Ballenvangers moeten ervoor zorgen dat de ballen zo min mogelijk over de omheining terecht komen.  De dug-outs bieden beschutting voor de bankspelers en een afdak aan de andere kant van het terrein zal beschutting bieden aan toeschouwers bij regenweer.

 

Voordelen van kunstgras zijn ondertussen bewezen: je kan er onbeperkt en met heel veel spelers tegelijk op spelen, ook in minder goede weersomstandigheden.  Het gras hoeft nooit gemaaid te worden.  Ook bemesting en beregening zijn niet nodig.  Na een droge zomer als deze, is het een absoluut pluspunt dat de kwaliteit van het terrein gewaarborgd blijft.  Het jaarlijks onderhoud is beperkt tot een halve dag werk en onmiddellijk erna mag het veld terug bespeeld worden.  Het wekelijks onderhoud bestaat uit het bladvrij houden van het terrein, en beurtelings een maal per week effen slepen of borstelen van het terrein met een werklast van vier uur per week.

 

Beide officiële voetbalclubs, Torhout 1992 KM en SK Torhout zullen op dit terrein trainen en wedstrijden spelen.  De Torhoutse scholen zullen het terrein ook overdag kunnen gebruiken.

 

Door aanleg van dit tweede kunstgrasveld zullen de natuurgrasvelden opnieuw wat minder zwaar belast worden wat de kwaliteit van die velden ook alleen maar ten goede kan komen.

 

In de loop van de maand september wordt het nieuwe kunstgrasveld nog voorzien van een moderne energiezuinige LED verlichtingsinstallatie die regelbaar zal zijn op trainings- en competitieniveau qua lichtsterkte.

 

Bij de aanleg ging ook aandacht naar de joggers.  De Finse Piste die rondom het voetbalveld lag, blijft volledig bruikbaar en zal zelfs een bredere doorgang kennen op de hoeken omdat de pylonen voor de LED verlichting anders ingeplant worden.