Torhout : laat de griep deze winter in de kou staan, laat je vaccineren.


Schepen van volksgezondheid Rita Dewulf : elk jaar opnieuw brengt de winter vervelend gezelschap met zich mee: griep. Gemiddeld wordt één op de tien mensen ermee besmet. Meestal genezen ze vanzelf na enkele dagen, maar bij sommigen kan griep ernstige gevolgen hebben. Elk jaar sterven ook honderden mensen aan de gevolgen van de ziekte. Vaccinatie is de beste manier om je tegen griep en vooral de gevolgen ervan te beschermen. Ben je gevaccineerd, dan is de kans dat je griep krijgt veel kleiner. Krijg je toch griep, dan word je met een vaccinatie minder ziek en is de kans op complicaties zoals een longontsteking veel kleiner. Omwille van COVID-19 is het net zoals vorig jaar extra belangrijk dat men zich laat vaccineren. Daarom deze warme oproep: laat je vaccineren tegen griep.

Elk jaar circuleren er andere griepvirussen. De samenstelling van het vaccin wordt telkens aangepast door de Wereldgezondheidsorganisatie. Ze stemmen het vaccin af op de virussen die naar verwachting veel zullen voorkomen. De bescherming die het vaccin biedt is dus tijdelijk, goed voor één winterperiode. Het vaccin beschermt pas goed na twee weken, vandaar dat het griepvaccin best toegediend wordt tussen midden oktober en midden december.

“Omwille van de COVID-19 epidemie is het dit jaar extra belangrijk dat de risicogroepen zich maximaal laten vaccineren tegen de griep. Risicogroepen zijn zwangere vrouwen, chronisch zieken, mensen met verminderde weerstand, bewoners van woonzorgcentra of zorginstelling, iedereen die zorgt voor kinderen jonger dan zes maand, personeel in de gezondheidssector en iedereen die bij een risicopersoon woont. Tot voor de uitbraak van Covid-19 behoorden alle 65-plussers ook tot de risicogroep. De leeftijd is sinds vorig jaar naar beneden getrokken tot 50 jaar. Ook gezonde personen vanaf 50 jaar laten zich dus best vaccineren. Zo vermijden we dat de ziekenhuisbezetting te hoog zou worden bij een eventuele coronapiek tijdens het griepseizoen.”, zegt schepen van Volksgezondheid Rita Dewulf.

Het griepvaccin kost ongeveer 10 euro, is gratis voor bewoners van gesubsidieerde instellingen en wordt gedeeltelijk terugbetaald voor de meeste risicogroepen. Met de aanvullende ziekteverzekering kan je bij de meeste ziekenfondsen jaarlijks een bedrag terugvragen voor kosten gemaakt voor de aankoop van een griepvaccin. Vraag hiervoor een speciaal attest in je apotheek.

Meer informatie over griep en griepvaccinatie vind je op www.laatjevaccineren.be/laat-griep-deze-winter-in-de-kou-staan