Torhout, ‘ Gie zie ne properen ! ‘

Wie de vuilnisbak correct gebruikt is sowieso een winnaar. Met de zwerfvuilcampagne “Gie zie ne properen!” vatten we dit letterlijk op! De campagne beloont al wie zijn vuilnis correct in de vuilnisbak deponeert met een smakelijke prijs!

Als het gaat om zwerfvuil is het vaak de sluikstorter die alle aandacht krijgt. Om te tonen dat het ook anders kan, draaien we de rollen even om met de 2e editie van de campagne “Gie zie ne properen!”.
Vanaf 1 april tot eind juni kan al wie zijn vuilnis correct in de vuilnisbak deponeert in de prijzen vallen. De campagne richt zich in eerste instantie vooral op de (schoolgaande) jongeren die hun lunch verorberen in de binnenstad. Als ze zich als ‘een #properen’ gedragen, kunnen ze snacks en of hun volgende lunch misschien wel gratis krijgen. Als dat niet motiverend genoeg is, maken ze kans op een gratis Spotify of Netflix abonnement. Als absolute hoofdprijs worden er maar liefs 5 duotickets weggegeven voor het Torhoutse festival Land of Love.
“Met de zwerfvuilcampagne ‘Gie zie ne properen!’ focussen we vooral op de mensen die tijdens de middag genieten van hun lunch op een zitbankje in de zon, in ons Ravenhofpark of stadspark of in één van de vele andere groene plekjes die onze binnenstad rijk is. Door je afval in de vuilnisbak te gooien, kan je enkel en alleen winnen! Geen zwerfvuil, propere parken, pleinen en straten, je kan je lunch letterlijk terugwinnen, je maakt kans op een gratis Spotify of Netflix abonnement en op maar liefst 5 duotickets voor Land of Love. Geef toe, je zou voor minder ‘ne properen’ zijn”, vertelt schepen van leefmilieu, Elsie Desmet.
Winnen? Post een propere selfie!
Al wie zijn vuilnis correct deponeert in de vuilnisbak maakt kans. Hoe?
⦁ Bewijs dat je, je afval correct in de vuilnisbak gooit door openbaar een selfie te posten op facebook of instagram met #properen #Torhout.
⦁ Of laat je “live” betrappen door één van onze propere ambassadeurs. Ze liggen overal op de loer!
Wekelijks worden tal van bonnen uitgereikt als beloning voor de propere gewoonte. Winnen is zo goed als zeker!
Deelnemende horeca
De lokale horeca is alvast enthousiast en is bereid mee te strijden tegen zwerfvuil. O.a. Red Rooster Fast Food, de Smulmarkt, de Pastabar, Mama Mia, het Broodgenot, ijsdelicatessen Cloet, de Friethoek, hotel en restaurant de Beiaard, 2fish Bar en ‘t Piccolootje gaan samen met het Lokaal Bestuur Torhout de strijd aan.
‘Gepimpte’ vuilnisbakken
Om de campagne extra in het straatbeeld te brengen, zullen tal van “gepimpte” vuilnisbakken worden geplaatst op diverse lunchlocaties doorheen de stad. Extra plaatsen dus waar vuilnis correct gedeponeerd kan worden!
Ook Land of Love houdt van propere gasten
Ook bij Land of Love zijn ze zeer begaan met de toekomst van onze blauwe planeet. Ze steunen met plezier de actie van de stad en spijzen de prijzenpot met 5 duotickets voor Land of Love! Nog een extra stimulans om die extra meters af te leggen tot aan de vuilnisbak!
Dat de vier natuurelementen – water, vuur, aarde en lucht – een rode draad vormen doorheen het thema van het jonge Torhoutse festival, mag geen toeval zijn. Daarom zetten de organisatoren dan ook hoog in op duurzaamheid en herbruikbaarheid. Zo worden op het terrein gescheiden afvalbakken geplaatst, zijn er teams in de weer om in de mate van het mogelijke de grond toch zo proper mogelijk te houden, en is er backstage een heus minirecyclagepark voorzien om alle afval netjes gescheiden te houden.
Ook aan herbruikbaarheid van materialen wordt heel veel aandacht besteed: veel decoratieve elementen worden tweedehands gekocht en krijgen zo een nieuw leven in een feeëriek decor, en zullen elementen die vorig jaar speciaal ontworpen zijn de volgende jaren op andere manieren ingezet worden. Er gaat dus niks – of toch zeker heel weinig – verloren.
De organisatoren denken er eveneens aan om in de toekomst nog meer op herbruikbare materialen in te zetten: zo wordt er nu al nagedacht over herbruikbare bekers op het terrein, worden er manieren uitgedokterd om de bezoekers toch ook aan te manen hun afval in de daarvoor voorziene bakken te gooien, en worden acties tegen zwerfvuil actief gesteund.
Uiteraard dient hier ook vermeld te worden dat het volledige terrein vlak na het festival meteen volledig opgeruimd wordt door een fantastische vrijwilligersploeg. De organisatoren zijn hen daar dan ook heel dankbaar voor!