Torhout gaststad voor overleg met 12 andere steden en gemeenten over ‘Generatie Rookvrij’.

 

‘Hoe vermijden we dat de Torhoutse jeugd begint te roken?’ Ook Torhout is bezorgd om de gezondheid van haar kinderen. De schepen voor volksgezondheid, nam samen met het Lokaal Gezondheidsoverleg Brugge-Oostende het initiatief tot een informatieoverleg voor gemeenten over het project Generatie Rookvrij en hoe men concreet van speelterreinen, kinderboerderijen, jeugdverenigingen en andere plaatsen rookvrije omgevingen voor kinderen kan maken. De andere uitgenodigde gemeenten zijn Alveringem, Beernem, Damme, Gistel, Ichtegem, Jabbeke, Koekelare, Oostkamp, Oudenburg, Veurne, Zedelgem en Zuienkerke. Dit overleg gaat door op 31 augustus 2018 van 9 tot 11 uur in het Stadskantoor van Torhout. De aanwezige burgemeesters, schepenen ambtenaren zullen algemene informatie, stappenplannen en voorbeelden aangereikt krijgen om rookvrije omgevingen in gemeente in de komende bestuursperiode 2019-2024 concreet te kunnen maken voor hun nieuwe en jonge inwoners.

 

‘Gezondheid gaat boven alles!’. En natuurlijk willen we allemaal dat onze kinderen gezond opgroeien. 1 van de grootste bedreigingen is het roken, nog steeds verantwoordelijk voor 40 doden per dag. Ook leven rokers trouwens gemiddeld 8 jaar minder dan niet-rokers. Het is dus heel belangrijk dat jongeren er niet aan beginnen. Dat vindt trouwens 74%  procent van de rokers zelf. Wat werkt, is dat kinderen en adolescenten niet zien roken, dat roken niet in het hun bijzijn gebeurt. Kinderen kopiëren immers gedrag van anderen. Het is noodzakelijk dat niet-roken voor hen de regel wordt, en roken de uitzondering.

 

Om meer rookvrije omgevingen voor kinderen waar te maken, zag onlangs ‘Generatie Rookvrij’ ( https://generatierookvrij.be/homepage ) het licht. Het is een brede, maatschappelijke beweging van vele organisaties, gemeenten en bedrijven die samen aan de slag gaan om kinderen rookvrij te laten opgroeien. Generatie Rookvrij is een initiatief van de Alliantie voor een Rookvrije Samenleving, bestaande uit o.m. Kom op tegen Kanker, Stichting tegen Kanker, het Vlaams Instituut Gezond Leven en de Gezinsbond. Intussen is er een groeiende groep van organisaties die Generatie Rookvrij steunen (VVSG, Vlaamse Logo’s, onderwijsnetten, jeugdbewegingen, gezondheidsorganisaties (ziekenfondsen, huisartsen, apotheken, …)), enzovoort.

 

“Generatie Rookvrij streeft naar een maatschappij waarin ieder kind dat vanaf 2019 wordt geboren, rookvrij kan opgroeien. Kinderen en jongeren hebben immers het recht om rookvrij op te groeien. Door samen zoveel mogelijk omgevingen rookvrij te maken waken we over de gezondheid van ieder kind en elke adolescent en daar willen we als stadsbestuur van Torhout graag aan meewerken.”, zegt schepen van volksgezondheid Rita Dewulf

Meer info:   Rita Dewulf, schepen van volksgezondheid Torhout 0475 79 31 91 dewulf@torhout.be