Torhout, De Groene Pluim 2019

 

Op zaterdag 11 mei werd in een overvolle foyer van Ten Walle de Torhoutse Groene Pluim uitgereikt. Met de Groene Pluim steekt Groen Torhout jaarlijks een persoon of vereniging die zich op bijzondere wijze inzet voor de mensen en de natuur in onze gemeente een hart onder de riem. Eén voor één werden de genomineerden voorgesteld en ook dit jaar waren die niet van de minste:

1. De buurderij: Dankzij de coördinatie van Jurgen Dereepere en zijn partner, kunnen Torhoutenaren sinds vorig jaar online lokale en ecologische producten bestellen en betalen. Vzw Tordale stelt wekelijks op donderdagavond ‘het dak’ ter beschikking, waar de producten door de lokale producenten zelf en door bewoners van ‘de passerelle’ verdeeld worden. Via sociale economie bijdragen aan een eerlijk voedselsysteem: dat is hun missie! En dat het een succes is, mag zeker blijken uit de meer dan 366 Torhoutenaren die zich intussen al registreerden voor de buurderij!

2. De lachende bijenkast: Geert Steelant wordt met meer dan 40 jaar ervaring in het natuurlijk imkeren hij terecht gezien als hét aanspreekpunt van Torhout als het over bijen gaat. Hij ontwikkelde ook een natuurlijke methode om de Varroa-mijt te bestrijden, een grote natuurlijke vijand van bijen. Dankzij zijn kennis kan binnenkort de 1ste honing geoogst worden op het Torhoutse stadskantoor!

3. Hart boven hard: De vrijwilligers van de Torhoutse afdeling van burgerbeweging ‘Hart boven hard’ zetten zich sinds 2015 in voor het verbinden van mensen en een meer menselijke blik op de samenleving. Zo organiseren ze een jaarlijkse geefmarkt, waarin spullen een 2de leven krijgen en solidariteit en hergebruiken aangemoedigd worden. Tweewekelijks organiseert Hart boven Hard praattafels waar anderstalige nieuwkomers hun Nederlands kunnen oefenen met Torhoutenaren en elkaar kunnen leren kennen. Op de maandelijkse interculturele kookmiddagen leren nieuwkomers de locals een gerecht klaarmaken uit hun land van herkomst. Dit bevordert de integratie en sociale cohesie. Vrijwilligers met een hart!
Bijna 300 Torhoutenaren brachten hun stem uit op www.groentorhout.be en kozen uiteindelijk ‘De buurderij’ tot laureaat. Onder een eerste lentezonnetje werd nog lang nagepraat bij een hapje en een drankje. Alweer een geslaagde editie!