TORHOUT, BLOEIENDE STAD !

Ook deze zomer zal je in Torhout opnieuw kunnen genieten van prachtige, zomerse bebloeming. Deze bebloeming komt er niet vanzelf. Elke dag zijn de mensen van het team groen in de weer om de bloemen te verzorgen. Een heel karwei, maar het resultaat mag zeker gezien zijn.

Meter of peter gezocht voor wijkbloemen

Net zoals de voorbije jaren, willen we ook dit jaar de vele wijken van Torhout laten meegenieten van de bloemenpracht. Vorige week werden er in alle wijken bloembakken geplaatst, identiek aan deze in het centrum.

Alle bloembakken in de wijken krijgen een meter of peter. Als meter of peter geef je de bloemen in de bloembakken water en meststof. Tips en meststof ontvang je van het lokaal bestuur. Op het einde van het bloemenseizoen bedanken we jou voor de goede zorgen met een mooi geschenk.

Voor de wijken Wijnendale en Don Bosco zijn we nog op zoek naar een meter of peter. Voel je je geroepen? Neem dan zeker contact op met Annelies Pollentier, deskundige groen, via het telefoonnummer 050 22 11 39 of via ruimte@torhout.be.

Groenonderhoud

Al verschillende jaren gebruikt de groendienst van het lokaal bestuur geen pesticiden meer. Hierdoor vraagt het verwijderen van onkruid heel wat extra handenarbeid. Om dit alles beheersbaar te houden, gingen we de laatste jaren intensief op zoek naar alternatieven.

Zo zaaien we onder hagen en bomen witte klaver, ook bekend als trifolium repens ‘Alice’. Deze witte klaver is een groenbemester en vormt een groen tapijt waar onkruid niet doorheen kan dringen. De klaver trekt bovendien heel wat bijen aan. Zo dragen we als lokaal bestuur ons steentje bij voor het behoud van onze bijen.

Op andere plaatsen zaaide de groendienst bijenvriendelijke bloemenmengsels in. Deze bloemenmengsels kunnen ook makkelijk ingezaaid worden in je tuin.

Geveltuin

Woon je in het centrum en heb je geen tuin? Wil je toch je steentje bijdragen om de stad op te fleuren? Denk dan zeker eens na over een geveltuin.

Een geveltuin fleurt je huis, je straat en onze stad op. Het brengt ook een stukje natuur in de stad. Daarom maken we het zo makkelijk mogelijk om een geveltuin aan te leggen.

Interesse? Neem contact op met de dienst ruimte via het telefoonnummer 050 22 11 39 of via ruimte@torhout.be. Kijk voor meer info op de website van het lokaal bestuur (www.torhout.be).

Als meer dan 8 bewoners van dezelfde straat een geveltuin willen aanleggen en voldoen aan de voorwaarden, dan nemen wij de aanleg voor onze rekening.

Bebloemingswedstrijd

Tot slot organiseren we met het lokaal bestuur ook dit jaar opnieuw een bebloemingswedstrijd waar iedere Torhoutenaar gratis aan kan deelnemen.

Deelnemen kan in één van de volgende 6 categorieën:
⦁ Gevelversiering;
⦁ Voortuin (klein);
⦁ Voortuin (middelgroot);
⦁ Voortuin (groot);
⦁ Hoeveverfraaiing;
⦁ Ecologische tuin.

Alle tuinen worden beoordeeld op de aanleg, het onderhoud, de kleur- en vormcompositie en de originaliteit van de beplanting. Landbouwbedrijven worden in hun geheel beoordeeld. Hierbij zijn inlijsting in het landschap en aandacht voor de toegang tot het bedrijf heel belangrijk.

Door de coronamaatregelen vragen we om dit jaar zelf een foto door te sturen van je tuin. De jurering zal op basis van deze foto gebeuren.

Je kan je foto inzenden tot en met 31 augustus 2020 via onthaal@torhout.be. Elke deelnemer ontvangt een mooie prijs tijdens de prijsuitreiking in het najaar. De mooiste tuinen plaatsen we ook nog eens extra in de kijker via de Facebookpagina van het lokaal bestuur.

Heb je geen eigen tuin of geen groene vingers, maar geniet je tijdens je wandeling of fietstocht van een pareltje in de omgeving? Bezorg ons dan een foto en geef ook de juiste locatie van deze tuin door via onthaal@torhout.be, zodat we de bewoners van deze ‘passagetuintjes’ ook eens in de bloemetjes kunnen zetten.

“Samen kunnen we Torhout laten schitteren in een bloemenpracht! Iedereen kan zijn steentje bijdragen. Voor de bloempotten in de straten kozen wij alvast voor een prachtig kleurenpallet waar uiteraard ook onze bijtjes verzot op zijn. Met z’n allen zullen we kunnen genieten van een mengeling van Scaevola ‘Blue Touch’, Bidens ‘Pirates Pearl’, Bidens ‘Yellow Sunshine’, Begonia ‘Summerwings’, Thunbergia ‘Lemon’, Pelargonium ‘Ville De Dresden’ en Salvia ‘Deep Ocean’ en ‘Magic Wand’.

Geniet met volle teugen van al dit moois”, vertelt schepen van natuur en groen, Elsie Desmet.