Torhout blijft als hartveilige stad investeren en vernieuwd daarom 10 AED-toestellen.

Het Lokaal Bestuur Torhout hecht als hartveilige stad erg veel belang aan een goede eerste hulp bij hartstilstand en heeft hier doorheen de jaren sterk op ingezet. Door een reanimatie direct te starten met een AED-toestel, worden de overlevingskansen verdubbeld. Bij een hartstilstand is het erg belangrijk dat de doorbloeding van de hersenen niet langer dan een paar minuten stopt. Zo kan hersenschade vermeden worden.

In 2012 heeft het Lokaal Bestuur Torhout een 10-tal automatische externe defibrillators (AED) aangekocht. Ook in de daarop volgende jaren kochten we nog eens 9 toestellen. In totaal heeft het bestuur nu 19 AED-toestellen. Het is hiermee één van de betere leerlingen van de klas in Vlaanderen. Zo engageert het Lokaal Bestuur Torhout zich in het creëren van een veilige plaats voor zijn burgers, medewerkers, leerlingen, bezoekers, leden en supporters. De AED-toestellen zijn te vinden op volgende locaties: Cultuurcentrum de Brouckere, Woonzorgcentrum Sint-Augustinus, het Vrijetijdshuis, vissershuis Groenhove, het Sportstadion, de Sporthal, de multifunctionele zaal De Mast, voetbalveld Verloren Kost, voetbalveld Wijnendale, voetbalveld Rozeveld, de Velodroom, het Stedelijk zwembad, Zaal Sparrenhove Don Bosco, parochiezaal Wijnendale, parochiezaal De Biekorf, parochiezaal Sint-Henricus en parochiezaal Korenbloem en één mobiel AED-toestel. Alle AED’s zijn toegankelijk voor het publiek.

Om Torhout een hartveilige stad te laten blijven, worden de 10 oudste toestellen vervangen door een nieuwer model. Dit om een goede werking in noodsituaties te garanderen. De kostprijs hiervan bedraagt 15.893.39 euro.

“In het verleden zijn er AED-opleidingen georganiseerd per wijk. Hier namen al zo een 400-tal burgers aan deel. In 2020 stond nog een opleiding gepland in het centrum, maar deze is wegens corona afgelast. Deze zal, net als een opfrissingscursus in alle wijken, opnieuw georganiseerd worden zodra de coronamaatregelen dit toelaten”, zegt Rita Dewulf, schepen van volksgezondheid.