Torhout : biografie van een verdwenen festival !

Jan Delvaux brengt in samenwerking met Cultuurcentrum de Brouckere/Lokaal Bestuur Torhout ‘Rock Torhout, Biografie van een verdwenen festival’ uit en bundelt voor het eerst de rijke geschiedenis van Rock Torhout in een nieuwe publicatie van Belpop Bonanza.

Rock Torhout kleurde 22 edities lang het festivallandschap. Samen met Rock Werchter zette het ons land op de kaart in Europa en in de wereld. Goed voor 1.000.000 toeschouwers, 172 artiesten en 244 concerten. Muziekhistoricus en Belpopkenner Jan Delvaux – eerder al auteur van ‘Rock Werchter. Sinds 1975.’ – brengt de erfenis na bijna 25 jaar voor het eerst in kaart. Hij doet dat in het kader van de City Specials van Belpop Bonanza.

Liefde voor muziek, een neus voor kwaliteit en het nodige geluk. Die elementen zorgen ervoor dat Rock Torhout en Rock Werchter tijdens de jaren ’80 van de vorige eeuw tot de grootste en interessantste festivals in Europa gaan behoren. De formule – eenzelfde sterke affiche twee dagen na elkaar – verleidt grote buitenlandse namen om naar België af te zakken. In 1998 blijkt die gouden vondst echter niet langer betaalbaar. Het koningskoppel valt uit elkaar, Rock Torhout verdwijnt.

Een kwarteeuw later blijven alleen de herinneringen. De erfenis van het festival was tot dusver niet in een tastbare vorm neergelegd. Jan Delvaux doet een eerste poging met het boek ‘Rock Torhout. Biografie van een verdwenen festival. 1977-1998.’.

Het boek maakt per editie een bilan op van de artistieke en logistieke bijzonderheden. Tussenin zitten mooie zijverhalen, kleine trivia en getuigenissen van Torhoutenaren (Maaike Cafmeyer, Hilde Crevits, Peter Vandermeersch en organisator Noël Steen) die erbij waren. Achteraan zitten de volledige speellijst en enkele statistieken. Opgeteld is het een plezierig en sfeerrijk souvenir op papier (hardcover, 136 pagina’s).

De publicatie past binnen het jongste project van Belpop Bonanza. In de City Specials diepen Jan Delvaux en Jimmy Dewit (DJ Bobby Ewing) de muzikale geschiedenis van een specifieke stad of gemeente uit. De basis is een theatershow op maat die wordt aangevuld met extra’s als artist talks, muziekquizzen, fiets- en wandelroutes en boeken.

Auteur Jan Delvaux is op jonge leeftijd in een vat met verhalen gevallen. Hij schreef al heel wat over de Belgische muziekgeschiedenis: ‘Belpop. De Eerste Vijftig Jaar’ (2011), ‘Rock Werchter. Sinds 1975’ (2014) en ‘Belpop Bonanza (2017)’. Hij vertelt wekelijks markante Belgenverhalen op Radio 1 en was de externe harde schijf van Belpop op Canvas. Volgens Bart Peeters weet hij meer over Belpop dan Wikipedia.

“22 jaar Rock Torhout heeft ons gevormd tot trotse feestvierders, tot muziekliefhebbers met festival in ons DNA. Zelden hebben we zo uitgekeken naar een boek over Torhout, een swingend rockboek dat ons direct naar de festivalweide op de Hogestraat katapulteert. Het is een eerbetoon aan een tijdperk waar de trotse Torhoutenaar met al zijn vezels van heeft genoten. We zijn dan ook blij dat we met het Cultuurcentrum ons steentje tot het boek konden bijdragen”, aldus Lieselotte Denolf, schepen van cultuur.

‘Rock Torhout. Biografie van een verdwenen festival. 1977-1998.’ is vanaf maandag 19 april verkrijgbaar in het Vrijetijdshuis en het Stadskantoor, bij tal van Torhoutse handelaars (Standaard Boekhandel, Trio Fashion, Bioguy, Topdisk, ‘t Gazetje, Kiosk, ‘t Winkeltje) en via de webshop van Belpop Bonanza (https://working-class-heroes-shop.be/collections/belpop-bonanza).