Torhout, begraafplaatsen – Allerheiligen

 

 

De stedelijke begraafplaatsen zijn druk bezochte plaatsen in de periode van Allerheiligen. Op zondag 30 september werd het Stiltepark De Warande ingehuldigd na de renovatiewerken. Deze rustplek werd uitgebreid met een sterretjesweide en een natuurbegraafplaats.

 

Om de kwaliteit van de begraafplaats te garanderen en om uw bezoek in alle sereniteit te laten verlopen lichten we graag een aantal afspraken toe.

 

Concessies

De concessies van een aantal graven zijn verlopen. Daarom worden de nabestaanden systematisch aangeschreven. Op de begraafplaats worden bij die graven gedurende een jaar aankondigingsbordjes geplaatst. Op die manier krijgen nabestaanden de kans om de concessie te verlengen. De graven waarvan de concessie na een jaar niet verlengd is, worden geruimd. Een eerste ruiming op de begraafplaats De Warande is gebeurd in september. Met vragen hieromtrent kan u zich wenden tot de dienst Burgerzaken in het stadskantoor.

 

Toegankelijkheid

De begraafplaats is altijd toegankelijk. Op weekdagen, van 8 tot 16.30 uur, is een begraafplaatsmedewerker aanwezig die u graag verder helpt met al uw vragen. Ook op 1 en 2 november is de medewerker aanwezig en bereikbaar. Het telefoonnummer van de begraafplaatsmedewerkers staat vermeld aan de ingang van de begraafplaats.

 

Om de rust en de veiligheid van de bezoekers te garanderen worden auto’s zoveel mogelijk buiten de begraafplaats gehouden. Voor minder mobiele mensen worden aan de ingang van de begraafplaats rolstoelen en rollators ter beschikking gesteld tijdens de periode van Allerheiligen.

In de afscheidsruimte zijn er steeds twee rolstoelen en een rollator ter beschikking voor minder mobiele mensen. Wie desondanks toch problemen heeft om op de gewenste bestemming te geraken kan de begraafplaatsmedewerker opbellen, die u verder zal helpen.

 

Op de parkeerplaats bij de begraafplaats De Warande zullen aan de ingang gedurende de periode van Allerheiligen 2 extra parkeerplaatsen voor personen met een beperking worden voorzien en extra fietsenstallingen worden geïnstalleerd.

 

Naamregister

Om het graf van uw dierbaren gemakkelijk terug te vinden, wordt in de afscheidsruimte een naamregister ter beschikking gesteld.

 

Bebloeming

Onze begraafplaatsen zijn groene oases van rust en sereniteit. Rond Allerheiligen wordt het groen opgefleurd met bloemen ter nagedachtenis van de mensen die ons verlieten.

Aan de ingang van de begraafplaatsen worden dit jaar gratis bloempothouders aangeboden. Deze bloempothouders voorkomen het omvallen van de chrysanten. Aangezien het niet meer toegelaten is om putten voor bloempotten te maken in het gras, stellen we deze pothouders gratis ter beschikking aan de ingang van de begraafplaats De Warande.

 

Op de begraafplaats in de Bruggestraat werd er tussen de graven gras ingezaaid. Zo willen we deze oude, door erfgoed beschermde, begraafplaats een groener en aantrekkelijker uitzicht geven. Ook hier zullen bloempothouders gratis beschikbaar zijn aan alle ingangen.

 

De bloemen worden verwijderd vanaf maandag 3 december 2018.

 

Afvalbakken

Op de begraafplaats vindt u op verschillende plaatsen afvalbakken. De grote bakken zijn bestemd voor groenafval. In de kleinere bakken kunt u terecht met restafval. Door het scheiden van die twee fracties vermijden we onnodige sorteer- of stortkosten.

 

Wat warmte tijdens deze periode

Wie tussen 25 oktober en 1 november een bezoek brengt aan de begraafplaats De Warande kan genieten van een kop warme soep gemaakt in de keuken van het woonzorgcentrum. In de namiddag zal er koffie ter beschikking zijn voor de bezoekers. De bedeling van de soep en koffie zal gebeuren in samenwerking met Tordale.