Torhout : als rusthuisbewoners niet meer in het cultuurcentrum geraken, komt het cultuurcentrum maar naar het woonzorgcentrum

Dit was – kort geschetst – de opzet van Cultuurconnect en de Vlaamse cultuurcentra bij de opstart van het project najaar 2019.

Na de succeseditie van vorig seizoen wordt – ondanks de moeilijke omstandigheden en de veiligheidsbeperkingen – opnieuw een concert gestreamd naar het woonzorgcentrum. De keuze viel op de wondermooie voorstelling ‘Smartschade’ gebracht door topmuzikanten Lien Van de Kelder, Jan De Smet, Mauro Pawlowski en andere.

De livestream vindt plaats op donderdagnamiddag 1 april om 14.30 uur.

‘Smartschade’ neemt een diepe duik in de schaamteloze onderbuik van het Nederlandstalige lied: smachtelijke smartliederen en liederlijke levenslessen, gebracht door een indrukwekkend sextet bestaande uit Lien Van de Kelder, Mauro Pawlowski, Jan De Smet, Wouter Berlaen, Ad Cominotto en Stoy Stoffelen. Ze brengen een hartverwarmende matinee met verdoken liedjes en muziekjes uit de schatkist der Lage Landen.

Via de streaming kunnen bewoners van Woonzorgcentrum Sint-Augustinus quasi live genieten van een bijzondere voorstelling die – samen met het Woonzorgcentrum – speciaal voor deze doelgroep werd geselecteerd. De technische kant wordt door Cultuurcentrum de Brouckere verzorgd, de omkadering door het Animatieteam van het Woonzorgcentrum.

“De sfeer in een concertzaal beleven, het is voor veel mensen vanzelfsprekend. Voor ouderen in woonzorgcentra is dit sowieso al niet evident en al zeker nu niet. Voor de bewoners van Woonzorgcentrum Sint-Augustinus komt daar op donderdag 1 april verandering in, want ze kunnen die namiddag nog eens een cultuurvoorstelling bijwonen vanop de eerste rij via live-streaming”, aldus Lieselotte Denolf, schepen van cultuur.

Joost Cuvelier, schepen bevoegd voor het Woonzorgcentrum voegt hier aan toe: “Op die manier draagt de technologische evolutie bij tot ouderenzorg en het doorbreken van het isolement van ouderen.”