Torhout : aangepast vrijetijdsaanbod tijdens paasvakantie

De nieuwe coronamaatregelen hebben ook op het vrijetijdsaanbod een impact. Speelpleinwerking De Warande annuleert alle inschrijvingen voor haar werking maar voorziet wel een alternatieve paasopvang voor werkende ouders. De sport- en boerderijkampen gaan door in groepjes van tien kinderen. Ook de buitenschoolse kinderopvang moet werken in weekbubbels van tien en annuleerde alle inschrijvingen.

Geen speelpleinwerking, maar paasopvang op De Warande

Tijdens de paasvakantie is er géén speelpleinwerking zoals we het kennen. Het is helaas onmogelijk om speelpleinwerking te organiseren zoals andere jaren: een uitgebreid spe(e)laanbod waarin kinderen keuzevrijheid hebben en spelen waar ze willen. “Zo’n dertien groepjes van tien kinderen voorzien op speelplein De Warande is gewoon onmogelijk, zo’n twee weken voor de vakantie”, klinkt het bij de jeugddienst. “Het terrein is groot genoeg, maar bij regenweer beschikken we niet over voldoende infrastructuur om te schuilen. Daarnaast worden activiteiten binnen ook afgeraden.” Alle inschrijvingen voor de speelpleinwerking werden geannuleerd en de betrokken ouders werden ondertussen gecontacteerd.

“Op De Warande wordt wel paasopvang voorzien, dat voor werkende ouders en/of voor kinderen die er echt nood aan hebben. Zo hopen we de vaak grote druk op onze gezinnen te verminderen.
Aan enthousiasme bij de animatoren alvast geen gebrek. Ze zijn heel erg gemotiveerd om de kinderen een fijne vakantie te bezorgen!” aldus schepen van jeugd Lieselotte Denolf.

Wie opvang voor zijn kind(eren) nodig heeft, kan zich registreren voor de paasopvang op speelplein De Warande. Inschrijven is nodig, want de plaatsen zijn beperkt.

Inschrijven kan vanaf zaterdag 27 maart om 10 uur via de webshop (http://webshop.torhout.be). Daar klik je door naar ‘Activiteiten’ en zoek je naar ‘Paasopvang’. 

Opgelet: er wordt enkel opvang voorzien voor kinderen waarvan de ouder(s) moet(en) werken of ouder(s) in essentiële en cruciale beroepen. Ook voor kinderen in kwetsbare situaties worden er plaatsen voorzien. Schrijf je kind dus niet in voor onze paasopvang als het niet nodig is.

Inschrijven gebeurt per volle week. De weekprijs is € 32,50, het Sociaal Tarief wordt automatisch verrekend. Verzekering en tussendoortjes zijn inbegrepen in de weekprijs. Een lunchpakket dient voorzien te worden door de ouder(s).

Alle informatie is terug te vinden via www.torhout.be/paasopvang. Inschrijven gebeurt via de webshop (http://webshop.torhout.be).

Torhout Beach open, maar met maatregelen

Torhout Beach, dat is dé hotspot voor 12-18 jarigen in het stadspark in Torhout. Tijdens de paas- en zomervakantie worden er leuke activiteiten en workshops georganiseerd, op basis van de interesses van de aanwezige jongeren. Een spelletje poker, Kubb of Playstation? Of toch liever een potje voetbal, basketbal of een skatesessie? Leg jouw favoriete muziek op en doe wat jij het liefste doet!

Laat de verveling dus niet toeslaan & ga er zeker (al dan niet samen met je vrienden) eens langs. Ook als je gewoon wat wil chillen ben je zeker welkom op Torhout Beach. Er wordt gratis Wi-Fi, sport- en spelmateriaal en activiteiten voorzien.

Torhout Beach is er elke weekdag in de paasvakantie in de namiddag vanaf 13 uur tot ongeveer 17 uur. Torhout Beach is geen opvang: je moet je dus niet inschrijven, het is gratis en je komt en gaat wanneer je wil. Voor de contacttracing noteren we wel je naam en contactgegevens.

Ook op Torhout Beach worden er maatregelen genomen om alles veilig te laten verlopen. Zo wordt er een handwasbak en de nodige ontsmettingsmaterialen voorzien en gaat alles buiten door. De begeleiding van Torhout Beach zal contactgegevens noteren voor de contacttracing.

De paintballuitstap onder de noemer Torhout X-tra gaat gewoon door, maar de plaatsen zijn helaas helemaal volzet.

Alle info over Torhout Beach is terug te vinden via www.torhout.be/beach.

Skatepark en multisportveld open

“Bewegen is en blijft belangrijk”, vertelt schepen Rita Dewulf. “Daarom zijn we blij dat het skatepark en het multisportveld open kunnen blijven.”

Wil je skaten op het skatepark of voetballen of basketballen op het multisportveldje? Dan kan dit in de namiddag onder toezicht van Torhout Beach met maximaal 10 personen. Alleen met een bandje van het juiste tijdslot kan je skaten of sporten, vraag dus bij aankomst je bandje aan Torhout Beach. Is het volzet? Dan krijg je een bandje voor het volgende tijdslot.

Skate of sport je buiten deze uren? Dan geldt het samenscholingsverbod en kan je met maximum 4 personen tegelijk op het skatepark of multisportveld sporten.

Sport- en boerderijkampen gaan door

De sport- en boerderijkampen gaan door in groepjes van 10 kinderen. Alle betrokken ouders werden op de hoogte gebracht. Er wordt ook hier uitdrukkelijk gevraagd om aan geen andere hobby’s deel te nemen tijdens de week van het kamp. Schepen Hans Blomme is tevreden dat de kampen kunnen doorgaan: “De beroepskrachten hebben spontaan hun verlof ingetrokken om dit georganiseerd te krijgen zo kort voor de paasvakantie. Ik ben blij om te zien dat er zoveel flexibiliteit aan de dag wordt gelegd.”

Buitenschoolse kinderopvang

Ook de BKO’s moeten werken in weekbubbels van 10. “Het is onmogelijk om alle huidige ingeschreven kinderen een plek te geven”, verduidelijkt schepen Rita Dewulf. “Daarom passen we verregaande voorrangsregels toe voor kinderen van ouders werkzaam in cruciale beroepen en essentiële diensten en kinderen uit kwetsbare gezinnen.”

In de eigen BKO van het lokaal bestuur worden alle inschrijvingen geannuleerd en dienen ouders opnieuw in te schrijven.

De andere BKO’s gaan iets anders te werk wat aanpassen van de inschrijvingen betreft, maar hanteren ook voorrangsregels als de vraag groter blijkt dan het aanbod. Ouders ontvangen info via de BKO waar hun kind gekend is.

CC de Brouckere biedt luisterverhalen aan

Cultuurcentrum de Brouckere in Torhout biedt twee luisterverhalen aan. Ze zetten mee de schouders onder Radi’O Zoutloos: een ontroerend en hilarisch luisterspel voor iedereen van 7 tot 107. Het luisterspel is gebaseerd op de succesvolle voorstelling ‘Zoutloos’ van Studio Orka, die al langs tientallen woonzorgcentra toerde. Door corona kan de opvoering niet toeren, maar met Radi’O Zoutloos kan je nu in zes afleveringen het wel en wee van een nest prettig gestoorde mensen in een rusthuis meevolgen in een ontroerend en hilarisch luisterspel. Daarnaast is er ook Radio Fiona, een luisterverhaal in drie delen op maat van kinderen (6+).

Alle info via www.ccdebrouckere.be/radio-zoutloos en www.ccdebrouckere.be/radio-fiona-de-kinderpodcast.