Tordale (Torhout) en Revalidatie- en Hoorcentrum Spermalie (Brugge) duurzaam naar het werk met ‘De testkaravaan komt er aan!’

 

 

Van donderdag 2 mei tot en met vrijdag 17 mei is ‘De testkaravaan komt er aan!’ te gast bij Tordale in Torhout en het Revalidatie- en Hoorcentrum Spermalie.

In totaal schreven 126 personeelsleden zich in voor de campagne: 89 personeelsleden van Tordale en 37 personeelsleden van het Revalidatie- en Hoorcentrum Spermalie.

‘Test het uit’-principe
Het uitgangspunt van ‘De testkaravaan komt er aan!’ is het ‘test het uit’-principe: de Provincie stelt per campagneperiode gratis een vloot van 86 duurzame vervoermiddelen ter beschikking voor de werknemers. Naast 65 elektrische fietsen en 8 speed pedelecs kunnen ze bakfietsen, vouwfietsen, fietskarren, enz. uittesten. Ook bus- en treinpassen, Blue bikes en carpoolmogelijkheden behoren tot het aanbod. De testperiode per bedrijf bedraagt twee weken.

18 bedrijven nemen deel in 2018
Dit jaar bereiken we 5.500 werknemers uit 18 West-Vlaamse bedrijven met ‘De testkaravaan komt er aan!’, onder andere McBride uit Ieper, Page Electronica uit Poperinge, Novy uit Kuurne, Milcobel uit Moorslede en Brugge, Vandewiele, De Ruysschaert en HVZ Fluvia uit Kortrijk, Tordale uit Torhout, het Vlaams Instituut voor de Zee uit Oostende, het REVA Spermalie en College of Europe, uit Brugge, de Politiezone Tielt en de gemeentebesturen van Brugge, Kuurne, Wingene, Gistel en Langemark-Poelkapelle.

Wedstrijd voor personeel dat duurzaam naar het werk komt
Ook personeelsleden die reeds duurzaam naar het werk komen en geen vervoermiddel willen testen, kunnen zich registreren voor deze campagne. Zij maken immers ook kans op een prijs uit de prijzenpot, met als hoofdprijs een elektrische fiets of een bon van een sportwinkel per deelnemend bedrijf.

Feestelijke afsluiter op vrijdag 17 mei
Op vrijdag 17 mei om 11:15 uur is er de prijsuitreiking van de campagne bij Revalidatie- en Hoorcentrum Spermalie, Ruddershove 6 in Brugge.
Om 16:00 uur sluit de campagne feestelijk af met de prijsuitreiking bij Tordale, Bruggestraat 39 in Torhout.

Campagne ‘De testkaravaan komt er aan!’
2019 is reeds het zesde jaar van de provinciale campagne. Van 2014 tot 2018 deed de campagne 101 bedrijven aan. Van begin 2014 tot en met eind 2018 legden 6.771 deelnemers 1.697.844 duurzame kilometers af en bespaarden ze 223 ton CO2. Uit een bevragingsronde bij de deelnemende bedrijven blijkt dat ongeveer 40% van de respondenten voortaan een duurzaam vervoermiddel gebruikt voor zijn/haar woon-werkverkeer. Bijna 58 % doet dit vooral met de elektrische fiets.

De Provincie is de eerste organisatie die een dergelijke woon-werkcampagne aan bedrijven aanbood. Ze speelt daarmee in op de vraag van bedrijven om nieuwe mobiliteitsvormen te kunnen uittesten.

‘De testkaravaan komt naar jouw gemeente!’
Ter uitbreiding van de campagne trekt de Testkaravaan ook naar de gemeenten. In 2017 namen de stad Veurne en de gemeenten Kortemark en Vleteren deel. Ze overtuigden toen 172 personen om een van de fietsen te testen. In 2018 waren Houthulst, Blankenberge, Diksmuide, Lichtervelde, Lo-Reninge en Koksijde aan de beurt. 249 inwoners hebben toen fietsen getest.

In 2019 biedt het project de inwoners van Kuurne, Izegem, Lendelede, Zedelgem, Wingene en Langemark-Poelkapelle de kans om gedurende twee weken gratis een fiets uit de vloot te testen en zo de voordelen ervan te ontdekken.

www.testkaravaan.be ]