‘Thuze, de nieuwe Torhoutse stedelijke jeugdraad en de Jeugdfeesten.

De stedelijke jeugdraad ziet er vanaf dit werkjaar helemaal anders uit. Met een nieuwe naam, een nieuw logo en een vernieuwde manier van werken willen ze de stem van de jongeren nog beter vertegenwoordigen. Om het werkjaar goed in te zetten, organiseren ze op vrijdag 3 september de Jeugdfeesten.

‘Thuze (m,v,x). Thuis, het huis. Het onze, maar ook het jouwe. Met deze nieuwe naam komt jeugdraad Torhout vanaf september naar buiten. De stedelijke jeugdraad staat al langer bekend als een actieve en gedreven adviesraad, maar het bestuur ziet nog ruimte voor verbetering. Na de algemene vergadering te bevragen vorig werkjaar, slaan ze het roer om.

Jeugdraad ‘Thuze heeft de ambitie om de stem van alle jongeren te vertegenwoordigen, veel meer dus dan alleen de stem van de jeugdverenigingen. Tot vorig jaar werden alle thema’s voorgelegd in de algemene vergadering, ook thema’s waarover de leden geen uitgesproken kennis hebben. De leden van de algemene vergadering bestonden bijna uitsluitend uit jeugdbewegingen, die niet op de hoogte zijn als het gaat over speelpleintjes, skateparken, welzijnsmaterie … Het was dus moeilijk om een gedragen advies te formuleren over deze onderwerpen. De onderwerpen die het jeugdwerk rechtstreeks aanbelangen, waren dan wel weer relevant. Denk maar aan subsidies, coronamaatregelen, kampvervoer …

Daarom zullen er vanaf dit werkjaar thematische werkgroepen opgericht worden: jeugdwerk, fuifbeleid, verkeersveiligheid, evenementen … Zo kunnen jongeren hun ei kwijt over het thema dat hen het meest interesseert! Het bestuur van ongeveer tien jongeren behoudt het overzicht over de werkgroepen en leidt alles in goede banen. Alle jongeren tussen 16 tot 30 jaar kunnen lid worden van een werkgroep. Geen ervaring vereist, alleen een portie gezond verstand en goesting!

Om de nieuwe werking uit de doeken te doen en om jongeren kennis te laten maken met ‘Thuze, organiseert het bestuur van ‘Thuze de eerste Jeugdfeesten. Alle Torhoutse jongeren van 16 tot 30 kregen daarvoor een uitnodiging in de bus. Met een hapje en een drankje kan je komen kennismaken, kan je al je vragen stellen of gewoon in stilte ontdekken. Misschien ben jij ook gebeten door jeugdbeleid en sluit je je aan bij een werkgroep?

“We hopen op 3 september vele gekende en ongekende gezichten te zien en samen met hen in een warme, vertrouwde omgeving te werken aan een sterk jeugdbeleid”, vertelt voorzitter Tijs Deheegher overtuigd! Schepen van jeugd Lieselotte Denolf is minstens even enthousiast: “We kunnen het alleen maar toejuichen dat de jeugdraad nadenkt hoe alle jongeren bereikt kunnen worden. We wensen hen veel succes met de nieuwe structuur en zijn er met het lokaal bestuur graag bij om te ondersteunen waar gewenst.  De Jeugdfeesten zijn alvast een eerste schitterende initiatief!”

De Jeugdfeesten gaan door op vrijdag 3 september vanaf 19 uur in het Vrijetijdshuis op de Markt. De toegang is uiteraard gratis en iedereen is welkom.