Thuiszorg Familiezorg dankt nachtzorgvrijwilligers op Midzomer

Vanaf vandaag -Midzomer- worden de nachten weer langer. Naar goede gewoonte dankt Thuiszorg Familiezorg op deze dag haar nachtzorgvrijwilligers.

In Torhout hielden de diensthoofden en coördinatoren van Thuiszorg Familiezorg een symbolische actie voor al deze ‘lichtende sterren in de nacht’.

Vrijwillige nachtzorg

Iemand die je in en uit bed helpt, je begeleidt naar het toilet, een kop thee voor je zet, luistert naar je nachtelijk verdriet, troostend bij je is… Voor heel wat thuiswonende zorgbehoevende mensen is de aanwezigheid van iemand tijdens de nacht onmisbaar. Ziekte of beperking stoppen ’s avonds immers niet.

De nachten zijn voor familieleden dan ook vaak het moeilijkst. Nachtelijke problemen zijn trouwens één van de belangrijkste redenen voor een residentiële opname.

Het engagement van nachtzorgvrijwilligers is daarom niet meer weg te denken uit de zorgkring van hulp aan huis. Vrijwilligers waken en assisteren: een hele geruststelling voor de zorgvrager zelf én een adempauze voor de mantelzorgers. Vaak is het de enige manier om thuiszorg haalbaar te houden.

Met de Dag van de Mantelzorg (23 juni) in zicht is de aandacht voor de vrijwillige nachtzorg dus extra relevant.

Vrijwillige nachtzorg in cijfers

112 vrijwilligers van Thuiszorg Familiezorg waren in 2021 een warm en wakker lichtje voor 97 cliënten die thuis zorg nodig hadden.

Ze stonden in voor 4671 nachtbeurten en 41 492 nachturen. Zo ontving elke cliënt gemiddeld 428 nachturen en 48 nachtbeurten.

Helpende handen gezocht

Wie een groot hart voor mensen heeft en wil proeven van vrijwilligerswerk, is welkom bij Thuiszorg Familiezorg. Je kan rekenen op een soepel engagement, want je kiest zelf wanneer, in welke regio en in welke zorgsituaties je wil helpen: bij kinderen en jongeren met een beperking, personen met dementie, chronisch zieke mensen, in palliatieve situaties… De variatie in de thuiszorg is groot. Als vrijwilliger sta je er niet alleen voor: je maakt deel uit van een fijn team en je krijgt professionele ondersteuning. Ook ben je verzekerd en krijg je een kostenvergoeding.