Terug folklore in Lichtervelde !

Folklore 2022

We lanceerden eerder al een bericht dat er in 2022 terug folklore is in Lichtervelde.
Intussen staan we reeds een beetje verder in de organisatie van dit evenement.


2022 wordt dus een jubileumjaar voor de tweejaarlijkse folklore. We bestaan 51 jaar en zijn toe aan de vijfentwintigste editie. Groot feest dus…Wij hebben er alvast zin in, jullie hopelijk ook.
We kozen voor een feestelijk thema ‘Lichtervelde klinkt’ : mooie naam met inderdaad een dubbele bodem. Enerzijds klinken we met de glazen voor onze feesteditie, anderzijds is er het algemeen thema ‘muziek’.
Op zondag maken we er een heus muziekfestival van, zoals gebruikelijk was begin de twintigste eeuw. De muziekgezelschappen komen in optocht van het station naar de markt en verzorgen daar elk op hun beurt een kort optreden. De markt wordt daarnaast gevuld met volksspelen, oude ambachten en leuke attracties en uiteraard voorzien we terug een stunt, namelijk een reuzepolonaise.
Het Wereld record aantal deelnemers staat op 3379. Dat is zelfs voor Lichtervelde te hoog gegrepen, maar…grote buur Roeselare deed in 2019 tijdens de batjes een poging om het WR te breken en behaalde ampertjes 380 deelnemers…dat is voor Lichtervelde een lachertje. We gaan minstens voor 500 deelnemers. De eerste 500 deelnemers krijgen een gratis Triple Piro (gesponsord door All Drinks Bevernagie, waarvoor nu al dank), uiteraard nadat de prestatie is geleverd Deelnemers zullen worden uitgenodigd om zich op zondag 4 september vanaf 14 uur aan te melden op de markt. We voorzien dit omstreeks 15u30. We weten intussen al dat Lichtervelde geen Fata Morgana nodig heeft om een dergelijke uitdaging aan te gaan. We gaan het aantal volgen met een reuze teller op een ledscherm.
Presentatie van de stunt is terug in handen van Simon Dejonghe, zanger van dienst is Aaron Willaert, daarbij begeleid door de verzamelde muzikanten op de Markt. We gaan de polonaise dansen op ‘Leef’, met een knipoog naar de Lichterveldse leuze ‘Lichtervelde leeft’.
Zoals gewoonlijk is de toegang op zondag gratis.
Deze folklore editie voorzien we geen miss- en prins verkiezing, maar gaan we vrijdagavond 2 september volop voor een reuze feest in OC De Schouw.
We starten met een optreden van onze eigen Lovebirds om 20u30, gevolgd door A Murder in Mississippi, een 6-koppige Gentse band die swingende Americana, Country, Folk en Blues brengt.
Het ‘bal populaire’ sluiten we af met DJ monsieur Sandèr, of met andere woorden een ‘spetterende fuif’.
Tickets voor deze avond zijn aan 10 euro online te koop via bit.ly/folklorebal
Uiteraard is het niet verboden om zich hierbij in folklorekleren te hullen…maar iedereen heeft daartoe de vrije keuze. Hopelijk mag de schouw dan weer eens daveren op zijn grondvesten…alhoewel dat dit nu ook weer niet te letterlijk moet genomen worden.
Binnenkort gaan we de verenigingen in Lichtervelde ook een uitnodiging bezorgen, waarbij ze de kans krijgen om deel te nemen aan de folkloremarkt, zodat ze hun kas een beetje kunnen spijzen, maar onder die voorwaarde dat ze ook een paar mensen voorzien die in folklorekleren zouden deel nemen aan de optocht. Er moeten geen karren of andere voertuigen meer worden voorzien : de route is maar kort, dus alles gebeurt te voet. Groepen die zich geroepen voelen, mogen zich opgeven via christa.levecque@skynet.be