Streetart 2.0 in Torhout: bewonder de streetartwerken vanaf zondag 17 oktober

Lieselotte Denolf, schepen van cultuur : van maandag 11 tot en met zondag 17 oktober starten we in het centrum van Torhout het langverwachte streetart-project 2.0 op. Gerenommeerde kunstenaars maken muurschilderingen op verschillende plaatsen in de stad. De werken vormen een kleurrijke tentoonstelling doorheen de stad.
Op zondag 17 oktober kan je kennismaken met de kunstwerken via een wandelroute, met of zonder gids en met een aantal leuke evenementen op bepaalde plaatsen in de stad.


Er komen twee grote werken op gevelgrootte van de hand van Adele Renault op de Box (Tuin de Brouckere).
Adele Renault groeide op op een boerderij in de Belgische Ardennen waar haar muzikale familie haar aanmoedigde om te reizen en de wereld op haar eentje te ervaren. Tijdens haar reizen bestudeert ze beeldende kunst, van klassiek olieverfschilderen tot moderne spuitbusgraffiti, terwijl ze experimenteert met nieuwe media en grafisch ontwerp. De diversiteit van mensen- én vogellevens in Amerikaanse steden werd een vruchtbare bodem voor haar picturale aspiraties. Renault’s werk is onmiddellijk herkenbaar. Haar interesse in mensen en duiven komt voort uit de gemeenschappelijkheid dat, ongeacht de stad, beide in overvloed te vinden zijn.
Op de muur van Traiteur De Sparrestede (hoek van de Kortemarkstraat met de Blekerijstraat) komt een werk van Toon Van Ishoven. Dit werk komt er na de wegenwerken in de Kortemarkstraat.
Toon Van Ishoven is een beeldend kunstenaar/ontwerper uit Antwerpen die zich oorspronkelijk keerde tot muurschilderingen vanwege de simpele reden dat een zomerse hittegolf ondraaglijk werd in zijn studio. Hij creëert muurschilderingen, schilderijen, grafische en audiovisuele ontwerpen; of zoals hij het zelf zegt: “Het leven is een kermis, ik word graag uitgedaagd en krijg graag nieuwe ideeën door nieuwe attracties uit te proberen.”
Van Ishoven laat zijn werken steeds beïnvloeden door iedere muur die hij beschildert.
Daarnaast voorziet Jaune onze stad van een twintigtal kleine interventies.
Jaune is een Brusselse stencilschilder die bekend werd voor zijn verhalende werken met vuilnismannen als protagonist. Zijn universum is gebaseerd op de paradox tussen zichtbaar en onzichtbaar. Arbeiders gekleed in extreem zichtbare fluo kleding, maar toch totaal onzichtbaar geworden voor gewone mensen. Jaune’s vuilnismannen maken deel uit van de stedelijke achtergrond en deel te nemen aan allerlei avonturen… het absurde. Jaune houdt ervan stedelijke elementen een nieuwe betekenis te geven om zo, door middel van humor, toeschouwers een andere manier te bieden ons dagdagelijks universum te bekijken. De dagelijkse wereld omgevormd tot speeltuin.
Naast het werk van gerenommeerde streetartkunstenaars, zetten All About Things en het Lokaal Bestuur Torhout ook sterk in op een verbindende amateur-werking. Het organiseerde een talentenjacht waarbij vijf amateurkunstenaars werden geselecteerd door een professionele jury. De vijf winnaars mogen ter gelegenheid van het streetartfestival hun eerste muurschildering creëren onder begeleiding van All About Things: Carlen Claeys, Chiara Daneels, Renée Eelbode, Arne Desmet en Dieter Van der Ougstraete.
Openingsprogramma op zondag 17 oktober
Vanaf zondag 17 oktober kan je de nieuwe kunstwerken in de stad bewonderen. Hiervoor voorzien we een uiteenlopend programma voor jong en oud.
Zo zijn er streetartwandelingen met onze stadsgidsen. Naast de nieuwe werken, komen ook de oude werken en alles wat beweegt in onze stad aan bod tijdens deze wandelingen.
De wandelingen starten om 13 uur, 14 uur, 15 uur, 16 uur en 17 uur vanaf het Vrijetijdshuis.
Deelnemen is gratis.
Graag vooraf inschrijven via vrijetijdshuis@torhout.be of 050 22 07 70.
Wil je zelf liever de handen uit de mouwen steken en aan de slag gaan met graffiti? Neem dan zeker deel aan één van onze graffitisessies waarbij de rioolbuizen die onder de Markt verdwijnen een make-over krijgen of laat je inspiratie de vrije loop op de vloertekeningen.
Graffitisessies
Er is een sessie om 14 uur, 15 uur en 16 uur.
De sessies gaan door op de Groentenmarkt (naast BNP Paribas Fortis) en voor het Vrijetijdshuis. De sessies worden begeleid door De Straete en All About Things.
Deelnemen is gratis.
Vooraf inschrijven is niet verplicht.
Vloertekeningen
Doorlopende sessie tussen 14 en 17 uur.
De sessies gaan door voor het Vrijetijdshuis.
Deelnemen is gratis.
Vooraf inschrijven is niet verplicht.
Wist je dat er muziek zit in afval? Trashbeatz tovert afval om tot knotsgekke muziekinstrumenten en haalt er aanstekelijke deuntjes uit. Deze gemaskerde wezens toveren de gekste dingen uit hun vuilbak. Het publiek wordt ten volle in het spektakel betrokken. Van een levend drumstel tot een swingende xylofoon, alles kan!
Deze muzikale act zie je om 14.30 uur, 15.30 uur en 16.30 uur aan het werk in de Zwanestraat.
“In de week van 11 oktober strijken een aantal befaamde streetartiesten in Torhout neer. Van harte welkom om te zien hoe zo’n kunstwerk tot stand komt. En uiteraard maken we er op zondag 17 oktober een echt streetartfeest van. Jong en oud kunnen onder andere rioolbuizen voor de stadskernvernieuwing kleurrijk bespuiten. Geen enkele stad zal zulke kunstige rioolbuizen onder de grond hebben”, aldus schepen van cultuur Lieselotte Denolf