Strappen naar school Leerlingen Ten Parke Torhout worden beloond als ze naar school stappen of trappen


Elsie Desmet, schepen van mobiliteit : lokaal Bestuur Torhout blijft verder inzetten op verkeersveiligheid in de schoolomgevingen. Daarom start er na de paasvakantie een pilootproject in Basisschool Ten Parke. De leerlingen die naar school stappen of trappen, kunnen digitale munten sparen die ze later kunnen omzetten in bijvoorbeeld een ijsje, een gratis zwembeurt of gewoon om iets te kopen bij een deelnemende handelaar.

Het project past binnen het 10-puntenplan veilige schoolomgevingen dat het STOP-principe in praktijk wil brengen. Het STOP-principe geeft prioriteit aan de stappers en trappers, gevolgd door het openbaar vervoer. Personenwagens sluiten de rangorde.

Torhout telt 9 basisscholen. In één van die scholen, Ten Parke, start na de paasvakantie een pilootproject. De leerlingen krijgen er elk een tag die ze kunnen bevestigen aan hun fiets of boekentas. Als ze met de fiets of te voet naar school komen, registreert de ontvanger aan de schoolpoort de tag.

Een leerling die vaak met de fiets of te voet naar school komt, zal daar de vruchten van plukken! Elke leerling beschikt over een betaalkaartje, waar ze digitale munten (Bucks) op kunnen sparen. Die kunnen ze besteden bij de deelnemende lokale handelaars.

Maar er is meer! Op het digitaal platform voor scholen, ouders en het lokaal bestuur vinden we een schat aan informatie. Welke leeftijd fietst het vaak? Is er een groot verschil tussen de seizoenen? Welke klas spant de kroon? Hoeveel kilometer wordt er gefietst of gestapt? Wat is de jaarlijkse CO2 -reductie?

Het project is een samenwerking tussen de basisschool, het oudercomité en het lokaal bestuur. Samen hopen we zo méér kinderen aan het fietsen en stappen te krijgen. Dat is nodig, want nog te veel kinderen worden met Koning Auto aan de schoolpoort afgezet. Nochtans gaan heel wat kinderen naar school in de eigen wijk. De gevolgen zijn files, drukke en onveilige schoolomgevingen, verminderde luchtkwaliteit en een hoger stressniveau. Bovendien is er nog een belangrijk voordeel aan meer fietsen en stappen: bewegen is gezond, voor jong en oud!

“We zijn heel enthousiast over dit project”, vertelt Elsie Desmet, schepen van mobiliteit, “en hopen dat de leerlingen van Ten Parke massaal deelnemen! Als dit project een succes is, zullen we bekijken of we het ook op de andere basisscholen kunnen invoeren. Dit project is een mooi voorbeeld van gamification: iets alledaags krijgt een speels sausje. Bij dit project zijn er alleen maar winnaars!”