Straatvinken in Torhout of het jaarlijks telmoment !

Straatvinken is een jaarlijks telmoment dat nagaat hoe gezond het verkeer is in onze straten. Iedereen mag meetellen op donderdag 20 mei van 17 tot 18 uur.

Tijdens het telmoment noteer je gedurende één uur hoeveel voetgangers, fietsers en voertuigen door je straat passeren. Dat doe je met een digitale tel-tool of een papieren formulier.

Wetenschappers onderwerpen de resultaten vervolgens aan een analyse. Zo weten we of het verkeer duurzamer wordt en of we de doelstellingen van de ‘modal split 60/40’ halen.

De modal split? Vlaanderen wil tegen 2030 het aandeel autoverkeer doen afnemen tot 60% en het aantal voetgangers, fietsers of mensen die het openbaar vervoer nemen doen stijgen naar 40%.

Tel jij ook mee? Schrijf je in via www.straatvinken.be/ik-tel-mee. Na inschrijving ontvang je een link naar de digitale tel-tool of het papieren formulier.

Naast het telmoment is er bij Straatvinken ook een online bevraging over hoe je de leefbaarheid in je straat ervaart, een leefbaarheidbarometer dus. Ook deze resultaten dragen bij tot het onderzoek. De online bevraging heet Straat-o-sfeer en kan ingevuld worden via www.straatvinken.be/straatosfeer.

“Straatvinken is een burgerwetenschappersonderzoek waar we ook als lokaal bestuur onze schouders willen onderzetten. Daarom roepen we jou op om op 20 mei 2021 een uurtje alle verkeer in jouw straat te tellen. Voetgangers, fietsers, bussen, auto’s, vrachtwagens,… Daarnaast nodigen we jou uit om de Straat-o-sfeer bevraging in te vullen. Hoe ervaar jij de verkeersveiligheid in jouw straat? Is er voldoende groen in jouw straat? Heb jij contact met jouw buren? Is jouw straat net? Zo willen we zicht krijgen op hoe jij het verkeer in Torhout en in jouw straat ervaart zodat we samen met jou kunnen werken aan een leefbare en verkeersveilige stad en buurten”, vertelt Elsie Desmet, schepen van mobiliteit.