Stad Diksmuide dagvaardt Compovit Pro na aanhoudende geurhinder

 

Sedert begin dit jaar ontvangt de milieudienst van de stad Diksmuide bijna dagelijks klachten over geurhinder, niet enkel van de bedrijven binnen het industriegebied Heernisse, maar ook van mensen die wonen in de buurt van het industriegebied.

Op 19 januari 2022 werd bij bvba Compovit Pro, Kleine Dries 19, 8600 Diksmuide een vaststelling gedaan door een ambtenaar van de stad Diksmuide, vergezeld van twee inspecteurs van de lokale politie. Ze stelden aanzienlijke geurhinder vast in de Polderstraat, de Kleine Dries, alsook langsheen de Woumenweg. Het bleek dat twee poorten achteraan het bedrijf, de reine en de onreine zones, helemaal openstonden. Op het moment dat de omgevingsambtenaar aankwam, verliet een gevulde oplegger de site van gedaagde. Tijdens het plaatsbezoek kwam nog een vrachtwagen aan. Het is duidelijk dat de poorten niet automatisch werden gesloten. Achteraf heeft gedaagde gesteld dat één van beide poorten defect was, maar deze calamiteit werd, zoals de milieureglementering het vereist, niet gemeld.

Duurzame oplossing op lange termijn

Compovit Pro bezondigt zich met de abnormale geurhinder die wordt veroorzaakt door haar activiteiten aan ernstige milieu-inbreuken.

Het college van burgemeester en schepenen onderneemt juridische stappen. Burgemeester Lies Laridon: “Na juridisch advies heeft het schepencollege van de stad Diksmuide beslist om een dagvaarding in te leiden op grond van de Milieustakingswet. Het college acht dit het meest geschikte middel, gezien de snelheid van de procedure en de mogelijkheden die deze biedt. Naast de staking van de activiteiten kan de rechter ook geurbeperkende maatregelen opleggen. Het college van burgemeester en schepenen beoogt hiermee een oplossing op lange termijn te bekomen voor alle personen die ernstige overlast ondervinden door de geurhinder.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *