Provincie West-Vlaanderen neemt deel aan Open Monumentendag op zondag 9 september in Oostende en Brugge

Provincie West-Vlaanderen neemt deel aan Open Monumentendag op zondag 9 september in Oostende en Brugge

Op zondag 9 september is er de 30e editie van Open Monumentendag. Op vijf verschillende locaties zet de Provincie West-Vlaanderen de deuren open en organiseert ze extra activiteiten. Zo wil ze tonen hoe ze haar waardevol erfgoed beheert.

De hele dag zijn er tal van activiteiten in Provinciedomein Raversyde in Oostende. In Brugge zet het Kasteel Tillegem de deuren uitzonderlijk open. Ook in het Provinciaal Informatiecentrum Tolhuis in Brugge kunnen er rondleidingen gevolgd worden. Het Tolhuis is tevens het vertrekpunt van de Europazoektocht van Europe Direct. Nog in Brugge is de Sint-Salvatorskathedraal in volle glorie te bewonderen. Tijdens de namiddag zijn daar demonstraties van Monumentenwacht Vlaanderen. Tot slot is ook de ambtswoning van de gouverneur beperkt toegankelijk.

Omdat 2018 het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed is, kom je op verschillende locaties ook iets te weten over de Europese programma’s en projecten die de Provincie waarneemt.

Deelnemen aan Open Monumentendag is gratis maar voor sommige bezoeken en activiteiten is vooraf inschrijven verplicht. Meer informatie over Open Monumentendag en het provinciale programma zijn terug te vinden op de website www.west-vlaanderen.be/openmonumentendag.

Met deze locaties en activiteiten neemt de Provincie West-Vlaanderen deel aan Open Monumentendag

Provinciedomein Raversyde in Oostende is de hele dag gratis toegankelijk. Bezoekers kunnen er het Natuurpark, het middeleeuws vissersdorp Anno 1465 en de Atlantikwall bezichtigen. Er zijn verschillende activiteiten zoals geleide wandelingen, bloemenworkshops, een familiezoektocht, een bezoek aan de fototentoonstelling Un|settled, enz.

Adres: Nieuwpoortsesteenweg 636 in Oostende
Tijdstip:
van 10 tot 18 uur

 

Het Kasteel Tillegem, gelegen in het provinciedomein Tillegembos, is één van de oudste kastelen in het Brugse Ommeland. Deze waterburcht met middeleeuwse roots werd in 1963 aangekocht door de Provincie West-Vlaanderen. Het kasteel is normaal niet toegankelijk voor publiek maar op Open Monumentendag krijgen bezoekers er een rondleiding en komen ze er meer te weten over het project Kasteelbossen en over verschillende Europese projecten.

Adres: Tillgemstraat 81 in Sint-Michiels
Tijdstip:
van 10 tot 18 uur

 

In het Provinciaal Informatiecentrum Tolhuis in Brugge kunnen bezoekers terecht voor een rondleiding. Dit middeleeuws complex kreeg na de afschaffing van het tolrecht verschillende functies. In 1995 kocht de Provincie West-Vlaanderen het gebouw en volgde er een grondige renovatie. Vandaag doet het gebouw dienst als Provinciaal Informatiecentrum en biedt het onderdak aan Europe Direct. Het Tolhuis is ook het vertrekpunt voor de Europazoektocht. Bezoekers kunnen er de expo ‘Buik vol van afval’ in het kader van de Triënnale meepikken en er is een mini-expo over de provincieraadsverkiezingen op zondag 14 oktober.

Adres: Jan Van Eyckplein 2 in Brugge
Tijdstip:
van 10 tot 18 uur

 

Na een renovatie van 30 jaar is de Sint-Salvatorskathedraal in Brugge terug in volle glorie te bewonderen. Bezoekers krijgen er een rondleiding en komen er meer te weten over de kunst en architectuur van deze West-Vlaamse kathedraal. Tussen 13 en 17 uur zijn er ook demonstraties van Monumentenwacht Vlaanderen. Wie een demo wil volgen, kan reserveren via www.bruggeomd.be.

Adres: Steenstraat in Brugge
Tijdstip:
van 13 tot 17 uur

 

Ook de ambtswoning van de provinciegouverneur, Carl Decaluwé, opent uitzonderlijk de deuren. Een bezoek met gids is enkel mogelijk na reservatie via asgouverneur@west-vlaanderen.be De 4 groepen zijn telkens beperkt tot een maximum van 15 personen.

Adres: Burg 3 in Brugge
Tijdstip:
van 14 tot 17 uur

[ www.west-vlaanderen.be/openmonumentendag ]