Provincie voorziet stomavriendelijke toiletten in provinciale gebouwen

 

De Provincie West-Vlaanderen zal in verschillende provinciale gebouwen, waarvan ze beheerder is, stomavriendelijke toiletten voorzien.

Dat besliste de deputatie van de Provincie in haar zitting van donderdag 16 augustus 2018 na een vraag van StomaVlaanderen en Kom op tegen Kanker.

Provinciale locaties met een stomavriendelijk toilet
Er wordt een stomavriendelijk toilet voorzien in volgende gebouwen: Provinciehuis Boeverbos (Sint-Andries), Streekhuis Noord-West-Vlaanderen (Kasteel Tillegem, Sint-Michiels), Streekhuis Westhoek (Esenkasteel, Diksmuide), Wereldhuis West-Vlaanderen (Roeselare), Zwin Natuur Park (Knokke-Heist) en de bezoekerscentra Raversyde (Oostende), De Palingbeek (Ieper), Blankaart (Diksmuide), Duinpanne (De Panne), De Gavers (Harelbeke) en Bulskampveld (Beernem).

De aanpassingen worden de komende weken uitgevoerd.

Stomavriendelijke toiletten
In België zijn er zo’n 12.000 stomadragers en deze groep patiënten kent in het dagelijkse leven een aantal praktische problemen. In de meeste herentoiletten zijn geen sanitaire containers voorzien zoals in de damestoiletten, waardoor mannelijke stomapatiënten hun opvangmateriaal mee moeten nemen uit de toiletruimte.

Om dergelijke ongemakken te vermijden, stelde StomaVlaanderen voor om één herentoilet per gebouw in te richten als stomavriendelijk toilet.

Naast het voorzien van een afvalbakje wordt de toiletruimte aan de buitenkant aangeduid met een sticker. Na de aanpassingen worden deze locaties opgenomen op de website www.stomavlaanderen.be/stomavriendelijk en op de app ‘wc asapp’. Daar kunnen stomapatiënten de locaties met een stomavriendelijk toilet opzoeken.