OXFAM LICHTERVELDE : wat doet Erika Van Tielen in een levensgrote koffietas?

En waarom klimt Aster Nzeyimana in een reuzengroot coupe, schenkt Thomas een oversized flesje bier uit en komt Annick Segal piepen vanachter een muur van chocolade?
Erika, Aster, Annick en Thomas zijn de gezichten van de nieuwe eindejaarscampagne van Oxfam-Wereldwinkels: Faire Feesten.
Oxfam Wereldwinkel Lichtervelde gaat ook voluit voor Faire Feesten en pakt dit jaar terug uit met een POP-UP-weekend in OC De Schouw en dit op
Zaterdag 14 december van 13u tot 21u &
Zondag 15 december van 10u tot 17u
Daarna zijn we terug open op ons gewone adres in de Marktstraat 26. met de gewone openingsuren: Woensdag & vrijdag van 15u tot 18u , op zaterdag van 9u tot 12u en van 14u tot 17u.
Naast een uitgebreid aanbod van producten van OWW en geschenken uit ons eigen aanbod, bieden we tijdens de cadeaudagen ook extra kansen aan projecten om hun werking voor te stellen en of hun producten aan te bieden.
Programma:
⦁ Doorlopend verkoop aan alle standen. Er is ook een wijndegustatiehoek en kennismaking met verschillende voedingsproducten met lekkere proevertjes. Voor de proevertjes werken we samen met Mike Sinnaeve, een hobbybakker die graag workshops bakken organiseert. Hij gaat tijdens het weekend live aan de slag met een aantal van onze fair trade-producten. Zijn zoete creaties krijgen de bezoekers ter plaatse aangeboden.

⦁ Op zondag is er een aperitiefconcert. Fien & Yann Muylle brengen er piano en voordracht samen in een verrassende voorstelling.

⦁ Aansluitend daarbij kan Iedereen zich inschrijven voor spaghetti op zondagmidag. Er is veggie of bolognaise in de aanbieding.

⦁ In de Foyer is er doorlopend een gezellige Faire Feestelijke bar met koffie /thee en /of taart. Ook de frisse dranken van OWW en de wijnen zijn er verkrijgbaar aan een democratische prijs. Sinds dit jaar hebben we ook een eigen aanbod Oxfam bieren namelijk: blond, bruin en tripel.
Alle standen zijn ofwel lokaal /sociaal actief of hebben een link met een project waar wordt ingezet op de verbetering van de levensomstandigheden voor lokale mensen.
Volgende standen werken mee:
⦁ Kringwinkel Midwest ( leveren verkoopbaar materiaal om standen mee op te bouwen en zamelen er ook in.) Als idee tegen wegwerpcultuur past deze samenwerking volledig in ons concept. Breng dus zeker ook oude bruikbare spullen binnen en schenk ze zo een nieuwe thuis.
⦁ Zondvloed (aanbod boeken)
⦁ Oxfam Tielt (aanbod kinderboeken)
⦁ Bos+ (aanbod boomvriendelijke t-shirts) Deze vzw is organisatie die zich specifiek met bos bezighoudt en voor elk verkocht item drie bomen plant
⦁ Zikomo( aanbod juwelen) Er zijn 2 doelen die we willen bereiken met de verkoop van de Zikomo accessoires.
*Met de opbrengst, wordt een project gesteund in Malawi voor weeskinderen en kinderen met een handicap, nl “Kunyumba”
*De plaatselijke bevolking van Malawi een idee geven dat er uit afgedankte fietsbanden iets moois valt te maken die tot een inkomen kan leiden.
⦁ 11.11.11 (kalenders/agenda’s en wenskaarten)
⦁ VZW Uniek ( verschillende producten gemaakt in de ateliers van de afdelingen: Waaiberg, ’t Venster)
⦁ Tibana (Lederen handtassen en juwelen uit Colombia) zijn ook weer te verkrijgen.
⦁ ASHA (zelfgeproduceerd keukenkatoen) Door dit project kunnen er microkredieten gegeven worden in Bangladesh. Dit is tevens een deelproject van Banglabari die ook op regelmatige basis leerlingen mee neemt op inleefreizen naar Bangladesh. Ze ondersteunen ook de bouw van huizen.
⦁ Banglabari( zie hierboven)
⦁ Tapori (producten uit eigen naai atelier en bedrukken er ook zelf hun creaties ) een project in Ecuador dat mensen met een beperking en hun hele gezin helpt om een beter leven op te bouwen. o.a. maken ze onder begeleiding van Lichterveldse ‘Changemakers’ orthopedisch materiaal voor hun kinderen.
⦁ De Beelderij, is een kunstcentrum binnen de werking van Tordale. Ze bieden een groot aanbod keramiek dat ze normaal gezien in hun locatie in de Stationsstraat verkopen en in BAZAAR 25.
⦁ Children of Lima ( ) Belgische VZW die fondsen werft en duurzame projecten opzet om kinderen en hun families uit Lima’s armste sloppenwijken te voorzien van basisinfrastructuur, water, veiligheid en ontwikkelingskansen met respect voor hun cultuur en tradities. Dat doen ze samen met de lokale gemeenschappen, met een klein team van zeer gemotiveerde mensen op het terrein en via een netwerk van lokale en internationale vrijwilligers.
⦁ Familiezorg( voederhuisje en handwerk) in het kader van MFL verkopen ze deze producten om hun mensen extra te kunnen ondersteunen waar overheidsmiddelen tekort schieten.
⦁ De klapdeur ( eigen creaties handwerk en rietwerk manden en spiegels) voor werkingsmiddelen welzijnsschakel te Torhout. Ze willen ook in Lichtervelde starten.
Terwijl ouders uitgebreid genieten van het ruime aanbod kunnen kinderen in onze speelruimte terecht.
Naast deze samenwerking met een Music For Life project hebben we dit jaar ook de steun van een paar MFL vrijwilligers tijdens de Cadeaudagen of in de winkel tijdens de eindejaarsperiode. We zijn super blij met dit initiatief om op die manier mensen in contact te kunnen brengen met onze werking.

Door een moderne twist aan de retrolook te geven kiest Oxfam voor kleurrijke en stijlvolle beelden om je te verleiden tot eerlijke cadeautjes onder een boom te leggen en faire producten op de feesttafel te zetten.
Erika Van Tielen dook gezwind in een kop koffie voor één van deze retro-feestelijke affiches.
“Ik ga heel bewust shoppen en kies voor duurzaamheid, bio en fair trade. Ik wil dit ook meegeven aan mijn kinderen. Als consument kan je een sterk signaal geven, door je keuze in de winkel.”
Aster Nzeyimana bevestigt, vanuit zijn coupe eerlijke schuimwijn: “Ik ken de wereldwinkels al heel mijn leven, mijn mama vrijwilligde er. Ik vind het maar normaal dat de mensen die ons voedsel produceren hier een eerlijke prijs voor krijgen.”
En de telgen van Annick Segal? Ook die kregen de boodschap mee: “Mijn kinderen stonden, net als de andere vrijwilligers, met passie en overtuiging om de wereld te verbeteren, in de wereldwinkel.”
Bovendien is fair trade dichtbij huis ook van belang. Boeren en producenten waar ook ter wereld moeten een eerlijke prijs krijgen. Korte keten is ook een bouwsteen in de constructie naar een meer duurzame maatschappij. Thomas Vanderveken is hier een voorstander van en schuift meteen JUSTE, het Oxfam Fair Trade-bier met Belgische én zuiderse elementen, naar voor als ‘de gouden standaard’: “Je hebt een fairtradeproduct dat ook lokaal is; het beste van twee werelden!”
Elk cadeau uit de wereldwinkel, of het nu om op te eten of om te gebruiken is, vertelt een eigen verhaal. Het komt van een producent die gespecialiseerd is in zijn of haar vak. Een kleinschalige speler die van Oxfam-Wereldwinkels | Fair Trade kansen krijgt, omdat eerlijke handel een hefboom is voor duurzame ontwikkeling.