OPEN MONUMENTENDAG GAAT DIGITAAL, OOK IN ICHTEGEM!

Open Monumentendag is het grootste culturele eendagsevenement van Vlaanderen. Het monumentenfeest is in 2020 al aan zijn 32ste editie toe en kan ieder jaar rekenen op een grote belangstelling van publiek en media. Open Monumentendag gaat dit jaar door op 13 september en ook Ichtegem neemt opnieuw deel!

Door de coronacrisis zet Open Monumentendag dit jaar hoofdzakelijk in op digitale ontsluiting van onroerend erfgoed.

Speciaal voor de gelegenheid lanceert Ichtegem daarom in samenwerking met Polderrand (de Intergemeentelijke Onroerend Erfgoeddienst) en FARO (het steunpunt voor het roerend en immaterieel cultureelerfgoedveld) de zogenaamde ‘ErfgoedApp’.

“Zowel in het centrum van Eernegem als het centrum van Ichtegem kan je via deze gratis app een erfgoedwandeling maken”, vertelt schepen van erfgoed Celesta Muylle. “Volledig coronaproof ga je alleen of met je bubbel op pad. Onderweg ontvang je als gebruiker een automatische melding wanneer je bij een plek met meer informatie komt.”

De app kan je gratis en eenvoudig downloaden via Google Play of de Appstore. “Op deze manier kan je veilig op stap gaan tijdens Open Monumentendag zelf, maar ook daarna. Je bent dus niet gebonden aan één specifieke datum of je kunt de wandeling nog eens over doen. Corona heeft zo ook zijn positieve invloed”, glundert de schepen.

Ichtegem voorziet nog een extraatje. “Onze gemeente gaf doorheen de jaren al 12 erfgoedbrochures uit. Deel 3 gaat specifiek over de erfgoedwandelingen in onze gemeente. Je kan deze erfgoedbrochures tijdens Open Monumentendag gratis verkrijgen in de kerken van Ichtegem en Eernegem”, besluit Muylle.