OOSTENDE TELT OP ÉÉN NA MEESTE DEELNEMERS AAN VEGGIECHALLENGE

Tijdens de maand maart kon iedereen deelnemen aan de VeggieChallenge en zo de uitdaging aangaan om minder vlees of vis te eten en meer groenten. In Oostende namen meer dan 400 stadsgenoten deel. Onze stad doet zo beter dan Brugge en Gent en moet enkel Leuven laten voorgaan.

De tweede editie van de VeggieChallenge, een campagne van EVA vzw, was een groot succes. Bijna 24.000 Belgen schreven zich in en aten in maart (meer) veggie of veganistisch. Nieuw dit jaar was dat ook steden konden meedoen. Oostende, Hasselt, Genk, Mechelen, Leuven, Gent, Kortrijk, Brugge, Sint-Gillis, Elsene, Bergen en Jette gingen de uitdaging aan om zoveel mogelijk inwoners warm te maken om zich in te schrijven en zo de beste Veggie Stad 2021 te worden.

Horecazaken springen mee op de kar

De VeggieChallenge past bovendien perfect in de voedselstrategie ‘Oostende Oogst’ (in kader van het Foodshiftproject) en kreeg daarom de volle steun van Stad Oostende. Op www.oostende.be/uitvanthuis (VeggieChallenge 1 & VeggieChallenge 2) kon je onder meer getuigenissen lezen van bekende en minder bekende Oostendenaars.

Ook heel wat horeca zaken sprongen enthousiast mee op de kar: maar liefst 30 Oostendse restaurants en traiteurs deden in maart een extra inspanning om meer verleidelijke veggie en vegan gerechten aan te bieden.

De actie werd een groot succes. Meer dan 400 Oostendenaars schreven zich officieel in voor de VeggieChallenge.

Oostende is eervol tweede

Schepen Silke Beirens ging ook zelf hoogstpersoonlijk op verschillende plaatsen een zelfgemaakte vegan lunch brengen en ook bij het stadspersoneel is er duidelijk interesse naar meer plantaardige voeding op het bord. Een poll wees uit dat 59,5% van de collega’s flexitariër is, en dus niet dagelijks vlees of vis eet. 6,8 procent is vegetariër, meer dan het Belgisch gemiddelde (3,8 procent). 76 procent zou graag wat vaker vegetarisch of vegan eten als ze vaker de kans zouden krijgen bijvoorbeeld op restaurant.

Blijvende Impact

Bijna 24.000 Belgen schreven zich in voor de VeggieChallenge. Samen bespaarden ze ongeveer 475.000 kg CO2, 725.000.000 liter water en 50.000 dierenlevens. De meeste mensen die aan de challenge deelnemen, blijven ook na afloop meer plantaardig eten. Deze veggiemaand verandert dus de eetgewoonten van mensen op lange termijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *