OFFICIËLE START KINDER- EN JEUGDJURY IN ICHTEGEM

Het derde ‘Kinder- en Jeugdjury-jaar’ in Groot-Ichtegem gaat opnieuw van start. Op woensdag 7 oktober bijt de bibliotheek van Ichtegem de spits af. De bibliotheek van Eernegem start op vrijdag 9 oktober. De kersverse juryleden starten vol enthousiasme aan hun taak. Tijdens de startmomenten krijgen ze elk hun eerste boeken mee naar huis en ontmoeten ze elkaar.

KJV is een leesjury van kinderen en jongeren tussen 4 en 16 jaar. Juryleden krijgen een lijst van 8 boeken per jaar om te beoordelen. Hiervoor komen ze samen in leesgroepjes waar ze praten over de boeken.

“In Groot-Ichtegem organiseren we 3 leesgroepen: groep 3 voor kinderen van het 3de en 4de leerjaar, groep 4 voor kinderen van het 5de en 6de leerjaar en groep 5 voor kinderen van het 1ste en 2de middelbaar. Iedereen die wil, kan deelnemen. Ook kinderen met dyslexie zijn welkom!”, vertelt schepen van bibliotheek Magali Segers.

Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen heeft dit jaar opgeroepen om de scholen te betrekken in het KJVverhaal. “Daarom zijn we dit jaar vanuit onze lokale KJV met een nieuw project gestart”, verduidelijkt Magali Segers. “Elke derde kleuterklas uit Groot-Ichtegem werd door onze bib aangeschreven om deel te nemen. We bezorgen elke deelnemende klas een pakket met 8 boeken die de juf of meester voorleest. Achteraf mag de klasgroep een stemformulier invullen waarop ze hun top 8 noteren. De kinderen worden ook gemotiveerd om een knutselwerkje te maken over hun leesavontuur. Een mooie manier om de bib én onze KJV te promoten bij de allerkleinsten”, besluit Segers.

We komen per leesjaar 5 keer samen om de boeken te bespreken. Dit gaat door op woensdagavond van 18 tot 19 uur (Ichtegem) en op vrijdagavond van 18 tot 19 uur (Eernegem). We eindigen het jaar met een slotfeest.