‘Oe Ist’ Lichtervelde

Lokaal Dienstencentrum De Ploeg

Het zijn vreemde tijden. Door de coronacrisis ligt ons openbaar leven zo goed als stil. Het lokaal dienstencentrum De Ploeg was reeds gestart met de buurtgerichte zorg maar dit kwam door de coronacrisis in een stroomversnelling terecht. Door de plotse en verplichte sluiting en hierdoor ook de stopzetting van onze activiteiten, restaurant en cafetaria moesten we op een andere manier bedenken om onze vaste bezoekers en senioren te bereiken.

‘Oe Ist’-telefoonlijn in Lichtervelde

De ideale manier om contact te houden vanuit ‘ons kot’ is telefonisch en de Oe isttelefoonlijn zag het levenslicht. Eerst werden al onze vaste bezoekers en de gebruikers van de thuiszorgdiensten opgebeld. Daarna waren alle 80+ aan de beurt. Na een eerste contact kreeg men de keuze of men verder wou gebeld wordt. Aan de hand hiervan werd een lijst opgemaakt en deze mensen worden op geregelde tijdstippen opgebeld. Tijdens deze telefoongesprekken krijgen we geregeld het signaal dat men zich in deze tijden extra eenzaam voelt. Maar we horen ook veel positivisme en het is hartverwarmend om te horen hoe goed men omringd worden door familie, buren en mantelzorgers. Naast het sociale aspect hebben de medewerkers ook aandacht voor eventuele zorgnoden.

Vertrokken vanuit Zorg maar zoveel meer

De Oe-ist telefoonlijn werd opgestart met de bedoeling om na te gaan hoe het verloopt in de thuiszorg en om zeker te zijn dat alles in orde was. Maar ondertussen groeide dit uit tot een warme telefoonlijn waar men een babbeltje kan slaan en zijn/haar verhaal kwijt kan. Waarover maakt niet uit. Aan de andere kant van de lijn zit een luisterend oor … en elke vraag kan gesteld worden. De telefoontjes zijn vrijblijvend maar we merken dat men deugd heeft van dit extra babbeltje. We leerden ondertussen al heel wat boeiende mensen kennen en hoorden al veel mooie verhalen.

Ben je mantelzorger en heb je vragen? Heb je zelf een zorgnood? Heb je hulp nodig om boodschappen te doen? Heb je vragen over maaltijden aan huis? Of heb je nood aan een luisterend oor? Dan staan mij voor je klaar!

Meer informatie: – Ann Gunst, Voorzitter Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst, schepen Zorg en Welzijn en Noord-Zuid beleid, 0471 57 58 34, ann.gunst@lichtervelde.be. – Els Denolf, 051 70 84 70, ldcdeploeg@ocmwlichtervelde.be. – Dienst Communicatie Gemeente Lichtervelde, 051 72 94 33, Communicatie@lichtervelde.be