MIROM, Mooimakers en Torhout delen 3.783 euro uit aan scholen en verenigingen

Met ‘Operatie Proper’ moedigt Mooimakers scholen en verenigingen actief aan om hun terreinen zwerfvuilvrij te houden en na te denken over hoe zwerfvuil vermeden kan worden. Sinds 2017 ondersteunt MIROM Roeselare dit project in Torhout. Scholen en verenigingen die hun acties tot een goed einde brengen, worden hiervoor beloond. In Torhout werden de zes deelnemende scholen en verenigingen deze week in de bloemetjes gezet.

Tijdens het schooljaar 2019-2020 ondernamen De Oefenschool, De Boomhut (tot vorig jaar VBS Sint-Henricus), Eureka Atheneum, Vrij Technisch Instituut, Tordale vzw en Natuurpunt Torhout allerlei acties om zwerfvuil terug te dringen.

Zo werd De Boomhut gepimpt met de vlaggenlijn en bache van de Mooimakers en werden de vuilnisbakken er voorzien van de juiste sticker met sorteerboodschap. In Eureka Atheneum werd er ijverig opgeruimd, terwijl er in Tordale bij de eerste opruimactie van 2020 twee volle zakken zwerfvuil verzameld werden. Daarnaast was ook de verontwaardiging groot bij Natuurpunt Torhout toen heel wat zwerfvuil gevonden en opgeruimd werd tijdens het installeren van de amfibieënbeschermingsschermen.

De MOS-werking van het VTI maakte vorig schooljaar een Facebookpagina aan zodat iedereen hun initiatieven kon meevolgen en met behulp van een 3D-printer werd een miniversie gecreëerd van hun eigen Bistro-Poubelle. Tot slot kregen de leerlingen van De Oefenschool de tijd en ruimte om zelf aan de slag te gaan en na te denken over hoe zwerfvuil kan aangepakt worden en werden er waterkannen uitgedeeld om hun bekers bij te vullen.

De Torhoutse scholen en verenigingen verzamelden samen een totaalbedrag van 3.783 euro.

“Het is fijn om te zien hoe elk jaar meer en meer Torhoutse scholen en verenigingen zich inschrijven voor ‘Operatie Proper’. Het spreekwoord zegt: jong geleerd, is oud gedaan. En zie hier, leerlingen van het lager tot het secundair onderwijs én volwassenen in de verenigingen smijten zich in de strijd tegen het zwerfvuil. Hier gaat het over veel meer dan opruimen alleen. Samen nadenken over hoe we zwerfvuil kunnen vermijden en het zwerfvuilprobleem kunnen aanpakken, zijn ook belangrijke pijlers in dit project. We zijn dan ook heel blij dat de Torhoutse deelnemers zo goed scoren en een welverdiende beloning voor hun inspanningen ontvangen”, vertelt Elsie Desmet, schepen van leefmilieu.

Wil je jouw school of vereniging inschrijven voor ‘Operatie Proper’ van dit schooljaar? Dat kan! Inschrijven kan tot en met eind januari 2021.

Meer info: www.mooimakers.be/operatie-proper.