Meer dan zomaar een Jukeboxmuseum in De Panne

jukeboxmuseum - Jan Hautekiet2 kopie

Begin volgend jaar komen Patrick Riguelle en Jan Hautekier op maandelijkse basis met een avondvullend programma naar het nieuwe Jukeboxmuseum in de Kasteelstraat in De Panne. Het museum moet een ontmoetingsplaats worden waar beleving, in de ruimste zin van het woord, centraal staat.De voorbereidende werken voor de inrichting, de (rolstoel)toegankelijkheid, de multimedia en de verhuis van de collectie jukeboxen zijn volop bezig. Als alles volgens planning verloopt, opent het gloednieuwe Jukeboxmuseum eind dit jaar haar deuren in de Kasteelstraat 1. Het gemeentebestuur heeft hiervoor een samenwerkingsovereenkomst met Geert Olieu uit Menen, die door de jaren heen een 120-tal jukeboxen verzamelde. De gemeente zal hiervan zo’n 60 à 70 exemplarententoonstellen en zorgen voor een rotatiesysteem binnen de tentoongestelde jukeboxen. Naast de jukeboxen omvat de collectie ook een 500-tal radio’s. Een selectie krijgt haar eigen ruimte binnen het museum. BelevingsmuseumHet jukeboxmuseum moet een verrijking zijn voor het all-weather aanbod van De Panne. Het wordt een belevingsmuseum en een ontmoetingsplaats voor zowel inwoners, tweedeverblijvers, verblijfs- en dagtoeristen, scholen, groepen. Het gemeentebestuur heeft nu reeds afspraken gemaakt met Patrick Riguelle en Jan Hautekiet om, eens het museum open is, op maandelijkse basis een evenement op poten te zetten waarbij telkens een andere Franse artiest door de jukeboxen klinkt en in de kijker gezet wordt.

Patrick Riguelle en Jan Hautekiet

Wie iets wil bijleren over Franse chansons, moet bij Patrick Riguelle en Jan Hautekiet zijn. Patrick Riguelle is één van de grootste pleitbezorgers van het chanson in Vlaanderen. Samen met zijn copain Jan Hautekiet weet hij er alles over te vertellen, ze maken er zelfs radioprogramma’s over zoals ‘La vie est Riguelle’ op Klara.

Tijdens de chansonavonden in het jukeboxmuseum zullen ze op zoek gaan naar de reden waarom muziek gemaakt wordt. Tevens maken ze een reflectie over allerlei liedjes van de desbetreffende artiest.(Bron:dienst Communicatie De Panne)