Lokaal Bestuur Torhout zet nieuw proefproject voor parkeren op poten in Langepijpestraat en Werkenstraat

Deze week start er een nieuw proefproject rond parkeren in Torhout. In de Langepijpestraat en de Werkenstraat wordt het halfmaandelijks beurtelings parkeren tot eind oktober vervangen door alternerende parkeerblokken.

Proefproject Langepijpestraat en Werkenstraat

Op vandaag zijn er in de Langepijpestraat verschillende parkeerregimes van toepassing. Zo is er in het eerste deel van de straat, komende van de Oostendestraat, een parkeerverbod. Verder in de straat is er halfmaandelijks beurtelings parkeren van toepassing. Door heel wat problemen bij het in- en uitrijden van garages en opritten werden in de loop van de jaren veel gele markeringen aangebracht, die de straat ontsieren. Daarnaast geldt in het eerste deel van de straat ook eenrichtingverkeer, terwijl het tweede deel dubbelrichting is.

In de Werkenstraat kan er vandaag halfmaandelijks beurtelings geparkeerd worden. Dit parkeersysteem is een verouderd systeem en door de aanwezigheid van vele inritten en garages in de straat is het ook niet steeds het best toepasbare parkeersysteem. Ook het uitrijden vanuit de Leopoldstraat is door dit systeem niet ideaal indien er aan die kant geparkeerd wordt.

Omdat het lokaal bestuur regelmatig meldingen en klachten ontvangt van bewoners rond het parkeren in de Langepijpestraat en de Werkenstraat, werden beide straten onder de loep genomen. De problematiek werd besproken binnen het mobiteam en door de dienst openbare werken werd een voorstel uitgewerkt met alternerende parkeerblokken.

De start van het proefproject in de Langepijpestraat en de Werkenstraat stond aanvankelijk ingepland voor april dit jaar. Door de coronacrisis werden alle werken in Torhout, waaronder dit proefproject, tijdelijk uitgesteld. De werken voor de opstart van het proefproject werden ondertussen ingepland. Het proefproject gaat volgende week, woensdag 12 augustus, van start.

Alternerende parkeerblokken

Voor het proefproject worden in de Werkenstraat, over de volledige straat, alternerende parkeerblokken aangebracht. In de Langepijpestraat worden er enkel in het gedeelte tussen de Onze Lieve Vrouwstraat en de Vredelaan alternerende parkeerblokken voorzien, het parkeerverbod in het eerste gedeelte blijft behouden. Bovendien geldt er in de Langepijpestraat vanaf dan ook eenrichtingsverkeer met gesloten richting vanop de Vredelaan.

De parkeerblokken hebben een remmende werking op het verkeer en houdt zoveel als mogelijk rekening met de aanwezige garages en opritten, al is het niet steeds mogelijk om alle garages en opritten buiten de parkeervakken te houden.

De parkeerblokken worden aangeduid met tijdelijke gele markeringstape. Naast de tape worden ook signalisatieborden geplaatst.
“Door een betere en duidelijker parkeerregeling willen we de problemen in beide straten aanpakken. Dit is een proefproject zodat de bewoners ons hun ervaringen kunnen meegeven en wij kunnen bijsturen waar nodig”, vertelt Elsie Desmet, schepen van mobiliteit.

Proefproject start volgende week

Om de markeringen aan te brengen en de signalisatie te plaatsen moet de Werkenstraat op woensdag 12 augustus afgesloten worden. Als de werken in de Werkenstraat op woensdag niet klaar zijn, wordt er op donderdag 13 augustus verder gewerkt in de Werkenstraat. Op donderdag 13 augustus wordt de Langepijpestraat tijdelijk afgesloten om de werken uit te voeren.

Tijdens de werken plaatsen buurtbewoners hun wagens best buiten de straat.

Van zodra de markeringen aangebracht zijn en de signalisatie geplaatst werd, gelden de tijdelijke parkeerblokken en de nieuwe parkeerregimes. Er mag dan enkel nog geparkeerd worden binnen deze parkeerblokken.

Evaluatie

Het proefproject duurt tot eind oktober. Voor het einde van het project volgt een evaluatie.

Opmerkingen over het nieuwe parkeersysteem kunnen tijdens het proefproject bezorgd worden aan de dienst ruimte via ruimte@torhout.be