Lokaal Bestuur Torhout doet een oproep: denk aan Uw griepvaccinatie.

In oktober is het weer zo ver, de jaarlijkse griepvaccinatie wordt toegediend. Door corona is het dit jaar extra belangrijk dat men zich laat vaccineren. Daarom doet het Lokaal Bestuur Torhout een oproep.

Elk jaar circuleren er andere types griepvirussen. De samenstelling van het vaccin moet dus telkens aangepast worden. Dit gebeurt door de Wereldgezondheidsorganisatie. Ze stemmen het vaccin af op de virussen die naar verwachting de komende winter veel zullen voorkomen. De bescherming die het vaccin biedt is dus tijdelijk, goed voor één winterperiode. Het vaccin beschermt ook pas goed na twee weken, vandaar dat het griepvaccin best toegediend wordt tussen midden oktober en midden december.

“Door de corona-epidemie is het dit jaar extra belangrijk dat de risicogroepen zich maximaal laten vaccineren tegen de griep. Risicogroepen zijn zwangere vrouwen, chronisch zieken, mensen met verminderde weerstand, al wie in een woonzorgcentra of zorginstelling verblijft, al wie zorgt voor kinderen jonger dan zes maand, al wie in de gezondheidssector werkt en al wie onder hetzelfde dak woont van deze risicogroepen. Tot vorig jaar behoorden alle 65-plussers ook tot de risicogroep. De leeftijd is door corona naar beneden getrokken tot 50 jaar. Ook gezonde personen vanaf 50 jaar laten zich dus best vaccineren. Zo vermijden we dat de ziekenhuisbesmetting te hoog zou worden bij een eventuele coronapiek in het griepseizoen”, zegt schepen van volksgezondheid Rita Dewulf.

Het griepvaccin kost ongeveer 10 euro, maar is gratis voor bewoners van gesubsidieerde instellingen en wordt gedeeltelijk terugbetaald voor de meeste risicogroepen. Met de aanvullende ziekteverzekering kan je bij de meeste ziekenfondsen jaarlijks een bedrag terugvragen voor kosten gemaakt voor de aankoop van vaccins. Vraag hiervoor een speciaal attest in je apotheek.

Meer informatie over griep en de griepvaccinatie vind je op www.laatjevaccineren.be.