Lichtervelde : Oxfam Cadeaudagen 2020 wordt Cadeau-etalage-tocht


Met een eindejaarsgeschenk van Oxfam maak je iedereen blij: je familie, collega’s of vrienden, maar ook kleine producenten in het Zuiden. Met de campagne Faire Feesten bieden verschillende Oxfam-Wereldwinkels tijdens de eindejaar periode een uitgebreid assortiment geschenkideeën aan.

Het alternatief.
Door het nog alom aanwezig virus zag Oxfam Wereldwinkel Lichtervelde dit jaar de Cadeaudagen, het jaarlijks terugkerend groot opgezet evenement in OC De Schouw, in het water vallen.
Wij bleven niet bij de pakken zitten en werkten een alternatief uit. Het geven en krijgen van cadeautjes met een verhaal is in deze tijd misschien nog belangrijker geworden in deze donkere tijden.
Na overleg met de gemeente kregen we toestemming om een etalagewandeltocht te organiseren.
Met deze Corona-editie van de Faire Feesten willen we tijdens de eindejaarsperiode warmte en gezelligheid brengen in Lichtervelde . Langsheen vijftien etalages in het centrum van de gemeente, kunnen mensen op zoek gaan naar toffe, originele geschenken. De ‘etalages’ zijn mooi uitgewerkte ramen bij en door medewerkers. We konden ook gebruik maken van een aantal ramen van openbare gebouwen. Met die medewerking komt Lichtervelde als fair trade gemeente mooi uit de verf. Voor andere ramen is er een samenwerking met Tordale en Buurtpunt B’Korf.
Wandelgewijs ontdekt men de pareltjes.
De volledige route telt een 6-tal kilometers. De tocht hoeft niet in 1 keer afgelegd te worden. Met dit initiatief willen wij zowel de toevallige voorbijganger aanspreken die kennis kan maken met Fair Trade geschenken als de bezoeker van de Cadeaudagen, die hierdoor dit jaar niet op haar/zijn honger moet blijven zitten.
Voor onze media campagne waren we nog op zoek naar goede foto’s van de etalages. Hiervoor zetten we in op een samenwerking met Lidiac. We hadden bij een van onze vorige edities een toffe samenwerking en kregen nu ook van hen de volle medewerking voor ons initiatief.
Nieuwe rage, de Wereldwinkel in mijn etalage.
Het concept is zo uitgewerkt dat men tijdens het ‘window shoppen’ de geschenken kan uitkiezen. Dit gebeurt via een QR code of een invulformulier (voor mensen zonder smartphone) bij elke etalage. De bestelling wordt doorgegeven. De klant kiest waar hij/zij nadien de bestelling ophaalt. Dit kan bij het afhaalpunt van Buurtpunt B’Korf en in de Wereldwinkel in de Markstraat 26. Het weekend van 19 & 20 december wordt ook met uitgebreide openingstijden gewerkt om meer mensen de kans te geven om hun pakket op te halen in de Wereldwinkel.
Wie in Lichtervelde woont kan ook de optie ‘thuis leveren’ kiezen.
Wandelzoektocht.
Aan de etalagetocht is zoekopdracht verbonden. Zo kan de wandeling ook een familiegebeuren zijn. De zoekopdracht kan van de Facebookpagina of de website geplukt worden of opgehaald worden in de Wereldwinkel.
Voor de voedingsproducten van de Wereldwinkel blijft de winkel en het onlineportaal van Lichtervelde koopt Lokaal verder open. Sedert begin november is er ook een onlineverkoop van artisanaat opgestart.

Praktisch :
De Cadeau-etalage-tocht loopt van zaterdag 5 december tot en met 20 december 2020. (verlichting tot 19u)
Info over parcours, etalages, de zoektocht en manier van bestellen worden online gedeeld en via een flyer. Deze flyer kan ook in de Wereldwinkel opgehaald worden.
EXTRA OPENINGSTIJDEN OWW LICHTERVELDE
Op vrijdag 18 december (van 15u tot 18u), zaterdag 19 december (van 9u tot 17u) en zondag 20 december (van 10u tot 16u)
Op woensdagen kan er ook afgehaald worden in het afhaalpunt van Buurtpunt B’Korf tussen 17u en 19u.

De wereldwinkel blijft open voor de verkoop van voedingsproducten op de normale openingsuren :
Woensdag : 15u – 18u
Vrijdag : 15u – 18u
Zaterdag : 9u – 12u & 14u – 17u.