Lichtervelde OndersteBoven

 

De bodem in Lichtervelde herbergt heel wat schatten, archeologische welteverstaan. Ze verstoppen zich doorgaans uit het zicht, maar af en toe komen ze bij werken aan het oppervlak. Dan duiken er archeologen op om ze te onderzoeken en met wat geluk leren ze ons iets bij over het verleden van onze gemeente. Dit willen we delen binnen het project Lichtervelde OndersteBoven.

 

 

 

De afgelopen jaren zijn er heel veel interessante zaken aan het licht gekomen tijdens archeologisch onderzoek in Lichtervelde. Een selectie van deze vondsten kan je van 6 oktober tot en met 3 november gaan bewonderen in de foyer van het gemeentehuis. Grijp je kans en kom eens langs! Niet alleen de vondsten uit de put van de oude marktpomp, maar ook van de recente opgraving aan de Stegelstraat kan je er bekijken. Bovendien ontdek je er ook wat luchtfoto’s ons kunnen vertellen over wat er zich onder de grond bevindt. En dat is veel meer dan wat je zou vermoeden!

 

Praktisch:

Wat?                    Tentoonstelling

Waar?                  Foyer gemeentehuis, Marktplaats 2, 8810 Lichtervelde

Wanneer?          06/10 – 03/11/2018 volgens openingsuren gemeentehuis

Ma, di en vrij:    8u30-12u

Woe:                     8u30-12u             13u-16u

Do:                         8u30-12u             16u-19u

Za:                          9u-11u

Gesloten op:      01/11 en 02/11

Hoe?                    Gratis toegang

 

De tentoonstelling werd officieel geopend op vrijdag 5 oktober met een lezingenavond. Prof. Dr. Jean Bourgeois van de Universiteit van Gent kwam vertellen over luchtfotografie als middel om ondergrondse structuren op te sporen. Specifiek richtte hij zijn lens  op de grafheuvels uit de bronstijd die in Lichtervelde zijn aangetroffen. Daarna nam Olivier Van Remoorter, archeoloog bij BAAC Vlaanderen, het van hem over. Hij had het specifiek hebben over de resultaten van het archeologisch onderzoek dat ze hebben uitgevoerd aan de Stegelstraat te Lichtervelde.