Lichtervelde : ‘ No more Hiroshima! No more Nagasaki !

We hijsen de vlag en streven naar de afschaffing van nucleaire wapens

Onze gemeente, als lid van Mayors for Peace neemt deel aan de jaarlijkse herdenking van de atoomaanvallen op de steden Hiroshima en Nagasaki op 6 en 9 augustus. Daarvoor hijsen we de vlag op donderdag 6 augustus en strijken we de vlag op 10 augustus. Later dit jaar volgt een overzichtstentoonstelling over wat zich op 6 en 9 augustus 1945 afspeelde boven en in de twee Japanse steden Hiroshima en Nagasaki. De tentoonstelling maakt hierbij vaak gebruik van foto’s en tekeningen van mensen die alles zelf hebben beleefd.

Mayors for Peace

Mayors for Peace is een internationaal netwerk van steden en gemeenten waar ook de gemeente Lichtervelde lid van is. Deze organisatie werd in 1982 opgericht door de burgemeesters van Hiroshima en Nagasaki en heeft tot doel om in solidariteit met steden van over heel de wereld te pleiten voor nucleaire ontwapening.

Op 6 en 9 augustus zal het exact 75 jaar geleden dat de beide Japanse steden het slachtoffer werden van een aanval met een kernwapen. Twee bommen (Little boy (Hiroshima) en Fat Man (Nagasaki) vernielden twee steden en maakten vrijwel meteen 140000 en 70000 slachtoffers. Samen met de burgemeesters Matsui en Taue wil de gemeente Lichtervelde stilstaan bij wat de beide Japanse steden is overkomen en samen met hen de internationale gemeenschap oproepen om dringend werk te maken van wereldwijde nucleaire ontwapening. Vandaag telt de wereld immers nog steeds zo’n 13400 kernwapens die gemiddeld 30 keer de kracht hebben van de bommen die 75 jaar geleden zijn ingezet.

Wereldwijd telt de organisatie bijna 8000 steden in 164 landen. In België zijn 386 steden en gemeenten lid van het netwerk