Lichtervelde Koopt Lokaal !

In volle crisis is er een facebookgroep opgericht Lichtervelde Koopt Lokaal, daarnaast werd een website gelanceerd en een bestelportaal waar de burgers van Lichtervelde allerlei artikelen konden bestellen en ze zo laten leveren aan huis door vrijwilligers of door de handelaar zelf. Lokaal kopen was nog nooit zo belangrijk en populair en dat wensen wij te behouden. Nu zijn wij klaar om het bestelportaal verder te laten evolueren.

Vanaf  9 september zijn wij reeds begonnen met een afhaalpunt.

Wat houdt dit in:

De klant kan zijn of haar boodschappen doen op het bestelportaal van LKL, alles netjes betalen bij de verschillende handelaars. De handelaar brengt alle goederen van de verschillende klanten tot aan het afhaalpunt op woensdagnamiddag. Dit zal voorlopig de site Vancoillie zijn, gelegen in de statiestraat 181. Wij openen het afhaalpunt voor klanten op woensdag van 17u tot 19u. De klant haalt dan al zijn boodschappen af op 1 punt. Zo bespaart de klant tijd en maakt hij minder verplaatsingen en kunnen ze in drukkere tijden verder genieten van hun favoriete producten. 

Nu denk je wat zal dit kosten voor mij als handelaar.  In tegenstelling tot andere bestaande verzamelsystemen (Buurderij in bvb. Torhout, Vanier in Gent, Kortom in Leuven… waar men een percentage van 20% afroomt voor de organisatie) willen we dit zo lokaal (eigen platform en vrijwilligers) mogelijk organiseren met een minimum aan kosten.  Van september tot december gaat het over een gratis testperiode, erna willen we samen met de deelnemers (klanten en producenten) de werking evalueren en bekijken hoe we bepaalde aspecten kunnen verbeteren. Uitgangspunt blijft dat we een minimum aan kosten nastreven voor klant en producent.

Om het met vrijwilligers te kunnen bemannen,  lopen de betalingstransacties tussen klant en handelaar rechtstreeks. Het platform vereenvoudigt het bestel- en betalingsproces. Er is een bestelslot tussen woensdagmiddernacht en maandagmiddernacht en klanten betalen rechtstreeks aan de handelaar (via overschrijving, payconiq,….). Producenten, handelaars brengen wekelijks de bestelde goederen naar het afhaalpunt.