‘Lichtervelde koopt lokaal’ lanceert actie ‘Beloon jouw coronaheld’


Steve Van de Cappelle en Annelies Demyttenaere zijn deelnemers aan het traject ‘Lichtervelde zoekt buurtpunt’. Bij creatie van zo’n buurtpunt tasten we goed af wat de kwaliteiten en noden in een omgeving zijn. Bij de start van de coronacrisis deelden beide een idee om handelaars en burgers dichter bij elkaar te brengen. De facebookgroep ‘Lichtervelde koopt lokaal’ werd aangemaakt, Kaat Sabbe en Tessa Huys pikten vlug in om het enthousiasme in goeie banen te leiden. In sneltempo groeide het burgerinitiatief uit tot een platform van meer dan 1400 leden dat doelt op het aanzetten van mensen tot lokaal kopen en het vergroten van solidariteit onder burgers door het installeren van een ‘bezorgsysteem’. Klanten nemen boodschappen vrijwillig mee van een andere klant en zetten die aan de voordeur af. 

Pieter Coussement, Dries Dekeersgieter en Bart Vanmaele voelden de nood aan een digitaal, gebruiksvriendelijk platform. Ze ontwikkelden een website met webshop waar ondertussen al 35 lokale handelaars hun producten aanbieden. De vele positieve reacties van zowel handelaars als burgers deed de zin naar meer acties groeien … 

We pakken uit met deze innovatieve actie ‘Beloon jouw coronaheld’ 

Hoe kan je deelnemen?

Als individu neem je deel door 2,5 euro op een rekening (BE21 973385979303) over te schrijven met vermelding van jouw coronaheld. Hij krijgt een ‘klaver’ in de bus die hij bij de heropening van horeca en winkels kan ruilen voor een drankje of hij kan een kleine korting bekomen bij een lokale handelaar. Hij kan de klaver in plaats van te besteden natuurlijk ook gewoon cadeau doen aan iemand. De handelaars kunnen de klavers terug inwisselen voor euro’s of geven die cadeau aan iemand, schenken die aan een lokale vereniging of belonen klanten die lokaal kopen, etc. Op die manier geven we de lokale economie een impuls na de lockdown en installeren we een alternatief ‘middel’ om solidariteit te ontwikkelen tussen burgers. Burgers, handelaars, sociale organisaties, overheid,… kunnen creatief aan de slag om bvb. mantelzorgers, vrijwilligers, klanten, zwerfvuilers,… via dit initiatief te waarderen voor hun gemeenschapszin.

Ondertussen kan je al bij 6 lokale handelaars je klaver gebruiken;  ‘t Brochetje, Den Appel, Babbelette, Printbaar, de Zwarte Leeuw en de Finish op het sportcomplex. Dit aanbod wordt zeker nog verder uitgebreid. 

Meer info kunt U krijgen via :
lichterveldekooptlokaal@gmail.com