Koekelare en Torhout dagen inwoners uit: 30% minder restafval tegen eind dit jaar.


Met het project 30% minder dagen Koekelare en Torhout hun
inwoners uit om de komende maanden minder restafval te
produceren. Want ja: het is nodig, het kan en het is heel
eenvoudig!
Restafvalzakanalyse
Uit de recente analyse van de afvalzak blijkt dat er nog 24%
aan recycleerbaar materiaal aanwezig is (bv. plastic
verpakkingen, oude kledij en schoenen, …). Afval dat je zo
goed als gratis kwijt kan via de ophaling aan huis, via het
recyclagepark of via straatcontainers. Maar ook voedsel, zoals
brood en ongeopende verpakkingen maken voor 19% deel uit
van de zak. En 33% van de afvalzak bestaat uit afval dat je
thuis eenvoudig kan composteren als je over een tuin of terras
beschikt. Alles samen kan zo ruim 2/3 restafval vermeden
worden. Jammer van de materialen die zo verloren gaan en
van weggegooide geld.
En dat weet de Vlaamse overheid ook, het streefcijfer dat
Koekelare en Torhout tegen 2022 moet bereiken ligt ruim 20%
lager dan het huidige restafvalcijfer.
Verander je gewoonte!
30% minder restafval moet dus lukken, want er is nog marge
zo blijkt uit de analyse. De verandering zit in onze kleine
dagdagelijkse gewoonten. Want wie koopt en kookt al eens niet te veel? Of bij wie belandt een kapotte T-shirt of sok ook al eens in de vuilnisbak? Alles samen kan écht het verschil maken.
Koekelare en Torhout namen daarom in samenwerking met MIROM Roeselare het initiatief voor de 30% minder campagne. Met eenvoudige tips en acties dagen ze de deelnemers uit om de komende maanden beter te sorteren, minder voedsel te weg te gooien en wie nog een stapje verder wil gaan, ook om afval te voorkomen.
Hoe werkt het?
Maak met je gezin, vereniging, school of buurtcomité op 30procentminder.be een account aan, ontdek welke acties jij kan doen en ontdek wat de impact is op je restafvalzak. Met de acties spaar je niet alleen afvalzakken uit, maar verzamel je ook punten. Deze punten kan je in de webshop omruilen voor mooie prijzen of wedstrijdbiljetten waarmee je op het einde van de campagne kans maakt op een elektrische fiets!
Bezoek het platform regelmatig , laat je inspireren hoe het anders kan en neem deel aan de acties die jij telkens haalbaar ziet. Nodig ook anderen uit om deel te nemen aan jouw acties. Want hoe meer inwoners deelnemen, hoe groter de impact.
De campagne start op 19 april en loopt tot 13 december. Wil je al een smaakmaker? Schrijf je dan in voor een van de online workshops over composteren, koelkastbeheer of maaltijdplannen.
“Met de actie ‘30% minder’ dagen we de inwoners van Koekelare uit om beter te sorteren, minder voedsel weg te gooien en dus om afval te voorkomen.
Je draagt niet alleen bij aan het milieu, je bespaart ook onmiddellijk, sleept waardevolle producten in de wacht en als kers op de taart maak je kans op een elektrische fiets. Enkel voordelen dus!”, aldus Jessy Salenbien, schepen van leefmilieu.
“Torhout gaat voor 30% minder! Samen kunnen we dit! Het is zonde dat nog steeds zoveel materiaal in onze huisvuilzak vliegt dat daar niet thuishoort. Met deze actie willen we ook jouw restafvalzak verminderen! Het is goed voor ons milieu, goed voor jouw portemonnee en je wordt ervoor beloond met ongelooflijk, fantastische prijzen! Waarom zou je nog twijfelen?
Doe mee, en ga voor 30% minder!”, vertelt Elsie Desmet, schepen van leefmilieu.
Achtergrondinfo
Het webplatform 30% minder is ontwikkeld in samenwerking met Imog en is gebaseerd op de uitgebreide afvalzakkenanalyse die beide afvalintercommunales in 2018 elk in eigen regio lieten uitvoeren.