In Woonzorgcentrum Sint-Augustinus Torhout gaan ze voor een bruisende zomer.

Zo biedt de binnentuin van het Woonzorgcentrum plaats voor een volière en nieuw tuinmeubilair. Op de drie niveaus in het Woonzorgcentrum werd er extra groen binnengebracht door middel van acht bloembakken. Tot slot kocht het Woonzorgcentrum een elektrische rolstoelfiets aan waarmee de bewoners Torhout deze zomer kunnen herbeleven.

Volière

De volière werd van zolder gehaald en is in de binnentuin van het Woonzorgcentrum opnieuw in elkaar gezet door de technische dienst van het lokaal bestuur. Deze is voorzien van plexiglas, die de vogeltjes beschermd, en van een beschermend rieten dak.

Het vogelhuisje in de volière werd in samenwerking met het VTI van Torhout ontwikkeld.

“Dankzij ‘De Witte Mus’, een vereniging van vogelkwekers uit Lichtervelde, Torhout en Zwevezele die aangesloten is bij vzw KBOF (Koninklijke Belgische Ornithologische Federatie), zijn er in de volière verschillende vogels terug te vinden, zoals diamantduiven, grasparkieten, valparkieten, zangkanaries, kwartels en gewone kanaries”, vertelt Françoise De Vreeze, directeur van het Woonzorgcentrum Sint-Augustinus. “Hiervoor werd nauw samengewerkt met Johan Lingy (voorzitter van ‘De Witte Mus’) en Danny Cool.”

De vogels worden wekelijks verzorgd door een lid van ‘De Witte Mus’. Ook de bewoners van het Woonzorgcentrum dragen hun steentje bij aan de verzorging van de vogels.

Tuinmeubilair en bloembakken brengen de zomer binnen in het WZC

Naast de volière biedt de binnentuin van het Woonzorgcentrum ook plaats voor nieuw blauw-wit tuinmeubilair. Zo kunnen bewoners en bezoekers naast de volière genieten van de vogels, de buitenlucht en elkaars gezelschap.

Om de zomer in het Woonzorgcentrum compleet te maken werden er, met de hulp van het VLTI, acht fleurige bloembakken geplaatst over de drie niveaus.

Elektrische rolstoelfiets laat bewoners Torhout herbeleven

Al enkele jaren huurt Woonzorgcentrum Sint-Augustinus tijdens de zomermaanden een elektrische rolstoelfiets. Aangezien de fiets ruim op voorhand gereserveerd moet worden en het Belgische weer dikwijls parten speelt, besloot het lokaal bestuur om zelf een elektrische rolstoelfiets aan te kopen.

Na het testen van enkele demofietsen bij Thuiszorgwinkel Goed, besliste het Woonzorgcentrum om een elektrische Veloplus-rolstoelfiets aan te kopen.

“We willen de fiets intensief gebruiken om de bewoners van het Woonzorgcentrum Torhout te laten herbeleven”, geeft schepen van ouderenzorg Joost Cuvelier aan. “Zo kunnen ze een bezoekje brengen aan hun voormalige woning, aan familie, aan bekende plaatsen in Torhout zoals het station, de Markt, Groenhove,…In een latere fase is het de bedoeling dat alle inwoners van de stad de fiets kunnen ontlenen. Dit via het deelfietsensysteem dat eerder dit jaar uitgerold werd.”

De elektrische rolstoelfiets beschikt over een elektrisch liersysteem. Zo kan de rolstoel makkelijk op het plateau van de fiets rijden. Er zijn daarnaast ook twee krachtige batterijen met drie verschillende trapondersteuningen, elektrische verlichting, extra trapondersteuning bij het starten, een achteruitrij-functie, schijfremmen, twee opbergtassen en een achteruitkijkspiegel aanwezig op de fiets.