Het ‘ Torhouts trekpaard ‘ is voor Joke De Pauw

Het is een jaarlijkse traditie dat Beweging.net Torhout de vrijwilligers wil danken voor hun inzet. Daarom organiseerde zij op zondag 24 februari, in de week van de vrijwilliger, een gezellig ontbijt voor de vrijwillige bestuursleden van onze deeltakken.
Tijdens deze hartverwarmende ontmoeting reikte minister Hilde Crevits de jaarlijkse prijs ‘Het Torhouts Trekpaard’ uit aan de meest verdienstelijke vrijwilliger(s) in onze regio.
Dit jaar gaat ‘Het Torhouts Trekpaard’ naar Joke De Pauw en haar team vrijwilligers van de minibibs. Het thema superhelden is eigenlijk heel toepasselijk voor de winnaar van ‘Het Torhouts Trekpaard’ dit jaar, want Joke en haar vrijwilligers van de minibib zouden helemaal niet misstaan tussen de mega-mindy’s en de supermannen van deze wereld! Samen met haar team zorgt ze er voor dat duizenden eenzame boeken op een heel eenvoudige en laagdrempelige manier een nieuwe thuis krijgen. Je hoeft je niet aan te melden of in te loggen. Want via het makkelijke systeem van kastje open, boekje nemen, maak je kinderen en volwassenen gelukkig met fantasierijk kijk- en leesvoer.
Originele kastjes die op 9 plaatsen in de stad verrezen hebben curieuze gaven. Weer of geen weer, ze brengen met hun blije afbeeldingen en felle kleuren de zon in hun buurt. Er gaat geen dag voorbij of de inhoud verandert, waarschijnlijk moet dat ergens rond middernacht gebeuren … En dan zijn er nog de speciale dagen … op Valentijn ontmoet je er blinde boekendates, op gedichtendag dwarrelen innige strofes recht naar je hart en met Halloween volg je de spinnenwebben op zoek naar wat gegriezel. Wat er met sinterklaas en kerst gebeurt… ontdek het zelf… we gaan niet elk mysterie verklappen!
Met een heel vernuftig, doch bijzonder voertuig (bakfiets) vliegt Joke door de straten van Torhout en elk kastje wordt van de leukste boeken voorzien. Wie de chique boekenbakfiets van Joke ontmoet, is meteen verkocht. En… één druk op de knop, en het transportmiddel wordt een boekenstand die je op de meest uiteenlopende evenementen kunt ontmoeten: Feest in ‘t Groen, Plattelandsdag, dag van de jeugdbeweging, opening van een park, de sociale kerstmarkt …
Net als alle helden is ze ten slotte een bekend gezicht geworden in de regio, waarbij mensen haar aanspreken en meegaan in haar aanstekelijk enthousiasme. Zo schaart ze een heuse ploeg achter zich, die samen met haar van kastje naar kastje vliegt. Wekelijks komen prachtige schenkingen recht in haar bakfiets gevallen. Schenkingen van anonieme en andere donoren, die haar leerden kennen en weten dat hun gift in goede handen is. Dagelijks kunnen we de avonturen van Joke en haar team volgen via het kleine socialemediascherm waar de verschillende foto’s, quotes en filmpjes de neerslag van een heel mooi verhaal vormen.
Joke en haar team schrijven een prachtig verhaal. Wat begon met een origineel idee van een gemotiveerde inwoner, is uitgegroeid tot een laagdrempelig, duurzaam en ontzettend populair burgerinitiatief. Jullie leren Torhout niet alleen lezen, jullie zorgen voor een positieve sfeer in de stad, een sfeer die onze stad leuker, duurzamer