Het Lokaal Bestuur Torhout kiest voor een zomer vol speelplezier met de nieuwe Speelmobiel en speelstraten!

Na de Buitenspeelmaand tijdens de maand mei gaat het lokaal bestuur volop voor een zomer met nog meer buitenspeelplezier. De jeugddienst lanceert namelijk de nieuwe Speelmobiel én wil speelstraten extra in de kijker zetten, nu we elkaar met z’n allen terug – op een veilige manier – mogen ontmoeten.

Vraag je eigen speelstraat aan

Het lokaal bestuur roept op om met je buurt of straat een speelstraat aan te vragen. Een speelstraat is een (stuk van de) openbare weg die tijdelijk omgetoverd wordt tot een heus speelparadijs voor alle kinderen uit de buurt. Een speelstraat bant immers het doorgaand verkeer uit de straat, waardoor kinderen er zich naar hartenlust en zonder zorgen kunnen amuseren. Een speelstraat kan ook ingericht worden voor een langere periode of op vaste tijdstippen herhaald worden (bijvoorbeeld elke woensdagnamiddag in de zomer).

De inrichting van een speelstraat is de keuze van de bewoners van die straat. Hoe de bewoners met hun speelstraat omgaan, welke speelinfrastructuur er geplaatst wordt, welke activiteiten er zich ontplooien is allemaal afhankelijk van de plaatselijke creativiteit en inzet. Een speelstraat is er in de eerste plaats voor de kinderen van de buurt, maar ook volwassenen kunnen volop genieten van het sociale aspect van de speelstraat. Nog een reden dus om je kandidaat te stellen voor een speelstraat!

Een aanvraag wordt ingediend door minstens twee straatbewoners die zich verantwoordelijk stellen voor de speelstraat, de aanvraag wordt minstens 1 maand op voorhand ingediend. Om het doorgaand verkeer te weren krijgen de aanvragers van de speelstraat een aantal dranghekkens die voorzien zijn van een C3-verkeersbord en een onderbord met de vermelding ‘speelstraat’.

Een speelstraat aanvragen kan via www.torhout.be/aanvraagspeelstraat.

Gloednieuwe Speelmobiel

“Om de speelstraten nog aantrekkelijker te maken, lanceren we ook de gloednieuwe Speelmobiel. Dat is een aanhangwagen boordevol spelmateriaal die bij de stedelijke uitleendienst ontleend kan worden voor de kostprijs van 30 euro. In de aanhangwagen vind je gekke go-carts, voetbaldoeltjes, een reuzeparachute, badmintonnetten, hoepels, kegels,… waar de kinderen uit de buurt naar hartenlust mee kunnen spelen. Het enige wat je nodig hebt is een trekhaak aan je wagen, een bijkomend rijbewijs is niet nodig. Op naar een zomer vol ontmoeting en spelplezier! Eindelijk!” aldus schepen van jeugd Lieselotte Denolf.

De Speelmobiel kan ontleend worden voor het organiseren van een speelstraat, wijkfeest of eender welk evenement in Torhout.