HERDENKINGEN BEVRIJDING WEST ZEEUWS-VLAANDEREN

 

 

 

74-jarige bevrijding | Vieren maar ook herinneren

 

 

Op vrijdag 2 november en zondag 4 november wordt in de gemeente Sluis het einde van de Tweede Wereldoorlog herdacht en de bevrijding gevierd. In samenwerking met Heemkring ‘Cnocke is hier’ en scholengemeenschap het  Zwin College organiseert de gemeente herdenkingen op vrijdag 2 november in Eede en Sluis en op zondag 4 november in Hoofdplaat, Biervliet, Oostburg en Retranchement. Iedereen wordt uitgenodigd om deel te nemen aan de herdenkingsplechtigheden en de bevrijdingsactiviteiten.

 

Bevrijding

Op 1 november 2018 is het precies 74 jaar geleden dat Sluis, als laatste plaats in Zeeuws-Vlaanderen, door de Canadezen werd bevrijd van de Duitse bezetter. Daarmee kwam er een einde aan de Tweede Wereldoorlog in Zeeuws-Vlaanderen. Aan de bevrijding gingen twee maanden van hevige strijd in West Zeeuws-Vlaanderen tussen de Duitse en Canadese troepen vooraf (Operation Switchback). Aan geallieerde zijde sneuvelden 779 militairen. Aan Duitse zijde vielen er 1.305 doden en werden ongeveer 13.000 manschappen krijgsgevangen gemaakt. Meer dan 600 burgers kwamen door oorlogshandelingen om het leven. De materiële schade aan woningen, bruggen en wegen was enorm. Plaatsen als Aardenburg, Breskens, Oostburg, Schoondijke en Sluis waren zo goed als met de grond gelijk gemaakt. De bevrijding werd dan ook veelal met gemengde gevoelens beleefd.

 

Programma vrijdag 2 november

14.15 uur   : Eede: herdenkingsplechtigheid bij de monumenten op het Wilhelminaplein

15.45 uur   : Sluis: herdenkingsplechtigheid bij het oorlogsmonument nabij het Belfort aan         de Groote Markt

 

Programma zondag 4 november

08.15 uur   :  Hoofdplaat: hulde bij de herdenkingssteen (Spuikom)

08.30 uur   :  Hoofdplaat: start 45e Canadese Bevrijdingsmars

09.00 uur   :  Biervliet: bloemenhulde bij het Canadees monument aan de Paulinapolder

11.30 uur   :  Oostburg: bloemenhulde bij het herdenkingsmonument, Raadhuisplein 1

14.30 uur   :  Retranchement: aankomst contingent, optocht naar monument Hickmanbrug,

bloemenhulde en last post

16.00 uur   :  Knokke-Heist: optocht vanaf het Oosthoekplein

17.00 uur   :  Knokke-Heist: bloemenhulde aan het Burg. Fr. Desmidtplein

17.30 uur   :  Knokke-Heist: optocht naar het stadhuis – afsluiting Canadaweek

 

Vlaggen

Aan alle inwoners in de kernen wordt verzocht om daar waar een herdenking wordt georganiseerd en/of waar deelnemers van de Bevrijdingsmars in de kernen tussen Hoofdplaat en Knokke langskomen, tussen zonsopkomst en zonsondergang te vlaggen met een Nederlandse vlag.

 

Wegomlegging Eede

In verband met de herdenkingsplechtigheid in Eede is er op vrijdag 2 november van omstreeks 13.45 tot 15.15 uur een wegomlegging voor alle motorvoertuigen, exclusief de bussen van Connexxion.

Tussen Aardenburg en Maldegem wordt u omgeleid via de Rijksweg – Hazewegeling -Zwaanstraat – Fortuinstraat  en vice versa.

 

Oorlogsmuseum Switch Back is dit jaar tijdens het herdenkingsweekend gesloten.

 

Meer informatie

Voor vragen over de herdenkingen kunt u contact opnemen met team Communicatie, Josephine De Kreijger, tel. 0117 – 457 305. Meer informatie over de bevrijdingsmars vindt u op www.wnzb.be. U kunt ook een e-mail sturen aan wnzb@skynet.be.

 

 

/////////////////////////////////////////

 

45ste CANADESE BEVRIJDINGSMARS

 

Het 1ste Canadese Leger kreeg de taak toegewezen om de linker Scheldeoever te zuiveren.

De ‘Breskens pocket’ startte eind september- begin oktober 1944.

Een eerste aanval startte bij de afleidingskanalen in de buurt van Eede gevolgd door een amfibie-aanval in de buurt van Hoofdplaat en Biervliet.

De infanteristen streden in half overstroomde polders en moesten oprukken langs onbeschutte dijken, met heel wat verliezen als gevolg.

Pas op 1 en 2 november werden Knokke en Heist gezuiverd van de vijandelijke bezettingsmacht. België was het eerste West- Europese land dat bevrijd was (het Ardennenoffensief niet meegerekend).

 

Langs de Canadese bevrijdingsroute van Hoofdplaat, bij de Schelde, tot aan het stadhuis van Knokke, staan 18 herdenkingsstenen. Initiatiefnemer was in 1984/1985  Gerard Adriaenssens, stichter van de jaarlijkse herdenkingstocht.

Alle gemeentebesturen en het Waterschap ’t Vrije van Sluis verleenden hun medewerking en kwamen financieel tussen in de kosten van de arduinen stenen met de gebeitelde ‘Maple Leaf’.

De stenen staan symbool voor de infanterie eenheden die strijd leverden in West Zeeuws- Vlaanderen om het laatste stukje België te bevrijden van de bezetter in 1944.

 

Ondertussen is de 33 km lange tocht uitgegroeid tot een ‘tweedaagse’ met diverse afstanden op zaterdag 3 en zondag 4 november. De WNZB wandelclub staat opnieuw paraat om de deelnemers effectief in goede banen te leiden.

Centrum van de gebeuren is de verwarmde tent op het Verweeplein of grote markt te Knokke.

 

Zondag 4 November worden de deelnemers met bussen naar de startplaats gevoerd; daarom vraagt de organisatie om tijdig vooraf in te schrijven voor de 33 km tocht.

De afgevaardigden van de heemkring ‘Cnock is hier’ staan in voor de ontvangst van het Canadees peloton en hun families. De Canadese ambassadeur komt naar Knokke-Heist en zal deelnemen aan de wandeltocht.

Het muzikaal gedeelte wordt ingevuld door de plaatselijke groepen, enerzijds de Kon. Harmonie St.-Cecilia Heist en de ‘For Freedom Pipes & Drums’.

 

Op zaterdag 3 november om 9.30u  is er een herdenkingsmis in de H. Margaretakerk, opgeluisterd door het jeugdorkest van St.Cecilia.

Traditiegetrouw brengt Knokke-Heist een bezoek aan de Canadese Militaire begraafplaats te Adegem; dit is voorzien op zaterdag 3 november om 11.15 uur, na de herdenkingsmis.

 

 

/////////////////////////////////////////

 

 

Meer informatie

Voor vragen over de herdenkingen kunt u contact opnemen met team Communicatie, Josephine De Kreijger, tel. +31(0)117 – 457 305.

Meer informatie over de Canadese bevrijdingsmars vindt u op www.wnzb.be.

U kunt ook een e-mail sturen aan wnzb@skynet.be.