Groene Pluim Torhout 2020


Elk jaar reikt Groen Torhout een ‘Groene Pluim’ uit aan een persoon/vereniging/organisatie die zich inzet voor een warm en duurzaam Torhout. Gewoonlijk gebeurt dat wat eerder op het jaar, maar helaas gooide Corona ook hier roet in het eten. De uitreiking werd eventjes uitgesteld in de hoop ze toch fysiek te kunnen laten doorgaan, maar helaas houdt het virus ons langer in de ban dan we zouden willen. Een Gouden Pluim wil Groen Torhout daarom uiteraard opdragen aan iedereen die zich dit jaar ingezet heeft in de zorg en de andere essentiële sectoren die onze samenleving draaiende houden in deze gezondheidscrisis. Er werd uiteindelijk gekozen om niet enkel de stemming, maar ook de uitreiking digitaal te laten doorgaan. Op de Facebookpagina van Groen Torhout kon de Torhoutenaar om 15u volgen wie de gelukkige winnaar was.
De genomineerden waren dit jaar Fruits de terre/diner sur terre en de Torhoutse buddywerking.
Het creëren van huiselijke gezelligheid en het maken van duurzame keuzes is het handelsmerk van het biologisch huiskamerrestaurant ‘Diner sur terre’. In hun 400m² tuin kweken Annelies en Jeroen tot 200 verschillende gekende en minder gekende  groenten- en fruitvariëteiten zonder het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen. Zo brengen Annelies en Jeroen buiten, binnen op je bord.
Om plagen allerhande te lijf te gaan werken ze samen met de natuur en hanteren we de principes van de permacultuur, een ecologisch duurzame en economisch stabiele manier van moestuinieren. Ze krijgen daarbij hulp van onze gevleugelde en zoemende vriendjes. Naast lekker smullen en moestuintips, kan je er ook terecht voor vegetarische workshops en lessenreeksen over permacultuur.
Via de Torhoutse buddywerking wil men vrijwilligers, buddy’s in dit geval, koppelen aan kwetsbare mensen om deze te ondersteunen in hun dagdagelijkse leven. Zo kan je als buddy een kop koffie gaan drinken met iemand die nood heeft aan sociaal contact, een nieuwe inwoner van Torhout de weg wijzen in onze stad, Nederlands oefenen met een anderstalige, een minder mobiele persoon meenemen naar de markt, een gezin met mobiliteitsproblemen eens meenemen naar de speelpleinwerking, … Wanneer er een goede ‘klik’ is tussen buddy en deelnemer leidt dit bijna automatisch tot het openbloeien van mensen, het verkrijgen van zelfvertrouwen en de moed om te breken met het sociale isolement. De buddywerking brengt mensen samen en streeft naar een hechte en warme samenleving!
Deze namiddag belden 2 Groen-leden aan bij beide deelnemers, die in spanning wachtten op de ontknoping. De gelukkige winnaars bleken Annelies en Jeroen van ‘Fruits de terre/diner sur terre’! Ook de buddywerking werd uiteraard verrast met een mooie tekening van de hand van Johan Lemenu.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *